Du är på Convoco's hemsida
English
CONVOCO'S
Hur det började
Convoco's hundar
Hemmahundar
PORTRÄTT:
Cleo, Opus, Trolla,
Jazza
Trissa, Banjo
Convoco's MH
Seaton, vår korthårscollie
Seatons MH.resultat
Syrran (Ruby)
Raska
TrÄNINGSDAGBOK
2002 - 2003 - 2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009
(uppdat. 4/9.10)
OM MH-DIAGRAM
Om Collies MH
Att tolka MH-diagram
MH: Jämförelser
Göra egna MH-diagram
COLLIENS FÄRGER
Om färggenerna
Sobel + Trefärgat
Vita faktorn
Avel & statistik
ALLMÄNT
Att köpa collievalp
Träningstips
Om bruksprov
Börja brukstävla!
Om Klickerträning
Skallmarkering
Kloka Hundgumman
Bra hundböcker
Kattporträtt
Animeringar
Gästbok
Länkar
*********************
K. BERMINGES HEMSIDA
GALLERI (akvareller, porslinsfig. mm)
ÖVERBLICK
/ alla hemsidor
webmaster
logo
Om samhällsfrågor, politik och filosofi


OBS: Det går inte att SMSa mig, mejla istället

Dessutom har det hänt något med Gästboken. Jag kan varken lägga till text som tidigar, eller ens få in ett eget separat inlägg. Så du som vill ha svar på någon fråga kan bara få svar om du skickar med mejladress, eller mejlar mig frågan istället.


KLOKA HUNDGUMMAN
Tips om hur man kan komma tillrätta
med en del problem med hunden

På den här sidan lägger jag ut lite tips, grundade på de erfarenheter jag samlat på mig genom åren, om hur man kan komma tillrätta med en del problem, som man inte får hjälp med av veterinärer, eller som man lätt fixar själv utan hjälp av sådana.
Men även ett och annat tips om hur man ska fostra och utveckla en valp och unghund återfinns på den här sidan.

Det står var och en fritt att använda mitt material på egna hemsidor men tala gärna om, med en länk till denna sida, varifrån texten kommer.

Allmänt
En hund kan inte tala om exakt hur den känner sig så i de flesta fall kommer ägaren eller veterinären, att tvingas gissa sig till orsakerna till att en hund verkar hängig eller uppvisar vaga symtom. Ibland, men faktiskt ganska sällan, kan symtomen vara så klara att ingen tvekan behöver råda. I alla de andra fallen gäller det att försöka gissa rätt och då får man försöka med uteslutningsmetoden.
Att ringa uppfödaren bör vara den första åtgärden. Uppfödare har ofta stor erfarenhet av hundar och känner till sina egna linjer, varför de många gånger kan vara bättre på att ställa diagnos än veterinärer.
De vanligaste besvären som hundägare brukar råka ut för är klådor och lösa - eller diarrémagar. Allmänt kan sägas att vid allt diagnosställande börjar man med det enklaste och den troligaste orsaken och ser om åtgärder mot en tänkbar enkel orsak hjälper. Har hunden klåda gissar man först på parasiter förstås. I vissa fall kan diagnostiska bad med antiparasitmedel vara enda möjligheten att utesluta den saken. I andra hand funderar man på om hundens mat är OK. Om man utfodrar hunden med olämpligt lagrat torrfoder finns risken att fettet i fodret har härsknat och det innebär att det kan bildas gifter i maten som hunden kan reagera mot. Fodret kan vara bra i sig alltså, men just den säck man har har blivit dålig. Men det finns också foder som inte är till fyllest och som gör att hundar reagear mot dem, utan att de för den skull är allergiska mot fodret. Så tycks exempelvis järnbrist kunna yttra sig som klåda på överarmar och i armveck och B-vitaminbrist kan ge klåda i tassar. B-vitaminbrist ger dessutom röda ögonvitor. Även inälvsparasiter kan ibland indirekt ge sådana här problem.
Har hunden diarré funderar man på om den fått i sig något ruttet, härsket eller något annat som kan verka tarmirriterande. Man försöker stoppa diarrén på något sätt och hjälper inte detta funderar man på inre parasiter och avmaskar. Fungerar inte heller detta tar man till Hypochylin (se rubriken "Svår diarré"). Om inte heller detta hjälper är det dags att ta prover och göra mer ingående undersökningar hos veterinär. Man ska i det här fallet akta sig för att börja laborera med nya foder. En känslig mage, och en mage som haft långvarig diarré är känslig och kan bli ännu sämre av att ständigt få ny mat att bearbeta. Vidare ska man se till att hunden inte går på vitaminfri dietkost under långa tider. Den behöver vitaminer och mineraler för att inte försvagas.
Sammanfattningsvis och det viktiga: Man börjar inte med att sätta in det tunga medicinska artilleriet när man har att göra med sådana här problem på en vuxen hund som i övrigt inte verkar ordentligt sjuk.
Till toppen

Bleka mungipor rosa färg runt ögonen
Uppkommer ofta i samband med fällning och ipälsning. Brukade jag komma tillrätta med genom att ge hunden havsalgpreparatet 1 tsk Crest+ morotssaft (1/4 dl ung) Crest, finns tydligen inte numer, och då kan man kanske fösöka med andra algpreparat, Alg-Börjes eller Dominal exempelvis, men dessa preparat har jag inte testat själv. (Tips från Kennel Stardogs för många år sedan.)
Till toppen

Blekt tandkött hos valpar
Små valpar drabbas ofta, ja nästan alltid av järnbrist. De får i stort sett alltid parasiter från sin mamma (även när uppfödaren är noga med avmaskning) och parasiterna förorsakar ofta järnbrist. Valpar som är mycket bleka i tandköttet lider av järnbrist. De bör då få lite tillskott av den varan. Förr fanns det flytande järn (Ferromyn som på apoteket) men det finns inte längre så man får istället ge tabletter, Ferromyn, tills tandköttet åter är friskt skärt. Jag krossar tabletterna och blandar krosset i maten.
Till toppen

Diarré, envis och mycket efterhängsen
OBS: 23/9 2013: Hypochylin, som jag rekommenderar nedan, finns inte längre att köpa på apoteken. Företaget som tillverkade det, eller bara sålde det, har köpts upp av ett annat företag som säger att man inte kommer att tillverka det vidare. Så var det slut med denna undermedicin. :(
Vi är några som testar ett annat preparat som finns i Hälsokostbutiker, som heter "Digest" och säljs av hälsokostkedjan Life. Det innehåller samma verksamma substans, glutaminsyra, som Hypochylin och det verkar fungera bra det också. De hundar som testat det har också blivit bra men det har tagit lite längre tid än med Hypochylin, sannolikt för att vi var lite för försiktiga med mängden i början.
Idag rekommenderar jag en odelad kapsel/mål (2 ggr/dag) åt hundar som väger 15 kg och däröver. Är hunden mindre så får man anpassa mängden efter hundens storlek och hälla ut en del av pulvret i kapseln. Om den får för stor dos kräks den upp maten ganska snart efter måltiden. Då får man minska dosen.

Jag är förstås fortfarande tacksam för rapporter om hur Digest fungerar, så att andra kan få information om att det finns något att ersätta Hypochylin med.

Jag låter emellertid texten om Hypochlin stå kvar ett tag till. Vad som i övrigt gäller Hypochylin gäller också för Digest.

OBS:
Tipset här handlar om hundar som har diaréer eller återkommande besvärande lös avföring men som verkar tämligen pigga och glada ändå, ett problem som många hundar drabbas av och ägarna får problem med.

Om hunden plötsligt drabbas av häftig diarré, det sprutar vattnig avföring ur den och den ganska snabbt börjar verka hängig och dålig, då ska den till veterinär så snart som möjligt så att alla allvarliga tillstånd kan uteslutas, eller rätt akutåtgärder sätts in och så att den blir uppvätskad om det krävs.
Det hör emellertid till sällsyntheterna att veterinärer kan hjälpa en när hunden får magproblem som aldrig vill ge sig, sådana som kan gå över på dietmat men återkommer så fort hunden får normal mat igen och som inte sällan utvecklas till blodig avföring.
Veterinärutredningar av den här typen av problem kan ibland resultera i verkliga diagnoser, som tarm/magcancer, sköldkörtelproblem eller bukspottkörtelproblem, men inte sällan brukar de resultera i vaga diagnoser som "autoimmun sjukdom" "hunden är allergisk mot sig själv", eller liknande. Vad gäller collies är det senare sjukdomarna sällsynta.
Med nedan beskrivna åtgärd har vi botat ett antal hundar, av flera olika raser, som påståtts lida av liknande mystiska sjukdomar, eller som sagts lida av obotliga tarminflammationer. Även hundar som varit noga utredda och där man inte lyckats förstå eller förklara varför hundarna lidit av ihållande diarréer och där de ibland varit dödsdömda av veterinären, har blivit helt friska med hjälp av den här metoden.
Det ska inledningsvis också sägas att jag själv fick tipset av en veterinär en gång när jag hade en hund som fick återkommande och hopplösa diarréer, så det är inte ett eget hemmagjort botemedel. Det är värt att testas, från fallet där hundens diarré inte gett sig efter några dygn till det fall där hunden haft problemet under åratal, med blodiga och återkommande diarréer, och veterinärer står handfallna eller förklarar att det handlar om allergi eller dylikt.
Själv tar jag numer till det här så fort mina hundar har en diarré som inte gett sig efter ett par tre avföringstillfällen, och utan att ta till speciella dietfoder, och det har aldrig slagit fel. Diarrén har upphört direkt och jag har inte behövt ge mer än tre, fyra tabletter totalt. Av alla de hundar, som jag själv har känt och kunnat följa upp, alltså sett hundarna, och som inte är så få numer, som detta testats på har endast en hund varit obotbar. Han hade cancer i magen och han dog av åkomman inom några månader från det den debuterade! I någa andra fall, på allra senaste tiden (tillagt 15/11 2007), har hundägare, per mail eller telefon, menat att metoden inte har hjälpt deras hundar, men dessa hundar och ägare har jag inte sett själv och i deras fall vet jag inte vad ägarna gjort, hur länge de testat metoden och/eller om deras hundar har fått andra och klara diagnoser av veterinärer så småningom. Under samma tid har jag fått flera mail och telefonsamtal om motsatsen också, som bl.a. syns till höger här.

Mitt tips: Ge alltså hunden glutaminsyretabletter Hypochylin, finns att köpa receptfritt från apoteket.
Dosering: ge hunden en tablett/mål. Lägg tabletten direkt i maten. Har tillståndet varat några dagar kan det räcka med tabletter vid 3 -10 mål, om den varat under åratal kan man behöva ge tabletterna under flera veckors tid, kanske uppåt ett halvår. I det senare fallet testar man att skära ner till 1/2 tablett efter några månader och sedan köra det en tid till för att testa om de kan tas bort efter ytterligare några veckor.

OBS 1! Om hunden kräks upp maten inom någon timme efter att den fått sin första tablett ska den inte ha sådana mer. Då har den tillräckligt med egen saltsyra (glutaminsyran främjar tydligen hundens förmåga att producera saltsyra i magen) och får för mycket av den varan med tabletterna och då handlar det om problem som man inte kommer åt med den här metoden. Om den inte kräks däremot kan man fortsätta enligt rekommendationerna ovan.

OBS 2: Att rekommendationen ovan handlar om medelstora och större hundar, sådana som väger mer än 15-17 kg. Till mindre hundar skulle jag rekommendera att man börjar med 1/2 tablett och till riktigt små hundar, under 4 kg, 1/4 - 1/3 tablett/mål. Så kan man öka på lite om hunden inte kräks och kuren inte hjälper inom ett dygn.

Varför fungerar det här? Hundar har, eller ska ha mycket surare magmiljö än vi människor. En vild hund ska kunna äta allt möjligt som vore oätbart för oss människor, ben, hår etc, den ska klara bakterier som den får i sig med ankommen och halvrutten föda etc. Våra tamhundar tycks ofta lida av underproduktion av saltsyra och de drabbas därför troligen ofta av bakterier som en normal saltsyrehalt skulle ta död på, men som överlever i deras alltför lite sura magmiljö. Det troliga är alltså att de flesta ihållande och svårbehandlade diarréer beror på en bakteriell infektion som hunden får hjälp att komma över när den får glutaminsyra och kanske hjälp att producera mer saltsyra.
Med saltsyretabletterna hjälper vi dem således att ta död på farliga och förödande bakterier.

Själv tror jag att de hundar som får riktig mat, alltså rått kött och basfoder medan de växer upp, dels utvecklar en bättre mag-tarmbakterieflora, dels kommer igång att producera de enzymer som de bör ha för att tåla sådant som hundar är utvecklade att äta, as och avskräde bland annat. När vi ger dem steriliserad mat, dvs kommersiellt torrfoder, från början är risken stor att deras matsmältningsapparat hämmas och aldrig utvecklas som den borde göra, och då får de sämre förmåga att klara sådana här påfrestningar. Bland mina egna hundar har magproblemen nästan upphört i och med att jag övergick från torrfoder till färskfoder. De hundar som fått det senare har klarat foderomställningar utan problem, de har klarat en diarré själva. Det har sprutat ur dem en gång, när de har ätit något ruttet eller äckligt, och nästa gång har magen fungerat normalt igen.

Valpar då?
Jo, även valpar kan bli bra på behandling med Hypochylin om de inte blir av med en diarré inom rimlig tid, men de ska endast ha 1/4 (från 8 veckor till 20 veckor ung) till 1/2 tablett (fram till 6-8 månaders ålder då de kan ges en hel tablett). På små valpar sätter man emellertid in morotspuré direkt och försöker alltså med snällare metoder först. (Obsevera att mängderna jag rekommenderar är till för raser som som vuxna väger över 17 kg, så räkna om mängden om du har en liten ras)
Vänta inte tills veterinären dömt hunden till döden. Sätt in Hypochylin istället för att laborera med allt mellan himmel och jord.

Med anledning av ett påpekande i Gästboken, från en veterinärstuderande, vill jag tillägga en varning men först: Jag talar ovan om diarréer som för övrigt inte verkar sätta ner hunden allvarligt. Jag tror att de flesta hundägare förstår vad jag menar för vi är många som haft hundar som haft återkommande diarréer utan att hunden för övrigt verkar sjuk.
Sedan: Det gäller förstås att se till att en hund aldrig torkar ut. Gör den det måste den till veterinär och vätskas upp. Framför allt är den här risken stor vad gäller små valpar, där man inte har så lång tid på sig innan uttorkning inträder om valpen får sprutande diarré. Man ska förstås alltid sätta in åtgärder mot diarré direkt hos valpar, redan vid första tillfälle då den har diarréavföring. Och som sagt, då tar man till morotspuré direkt. Om detta inte hjälper och valpen inte har fastare avföring redan vid nästa avföringstillfälle, kan man testa Hypochylin och kolla nästa avföring. Men om inte diarrén stannar upp direkt av denna behandling, då bör man överväga att kontakta veterinär. Sedan handlar det förstås om hur valpen är för övrigt. Är den allmänt hängig och sjuk, då är det veterinär som gäller.

PS: En annan sak att tänka på också när det gäller diarréer; Ganska många, har jag förstått, blöter upp torrfodren med varmvatten från kranen. Detta är oftast olämpligt eftersom många hus har kopparledningar och har man surt vatten löses koppar ut i vattnet. Lätt kopparförgiftning kan ge just diarré som första symtom. Ska man absolut hälla varmvatten på torrfoder bör man koka upp kallvatten för det ändamålet.

Läs också kommentarerna om Hypochylin till höger här på sidan.
Här kan man läsa mer om bakgrunden till mitt tips om Hypochylin och om mina erfarenheter av preparatet.
Till toppen

Unghunden som gnager på allt
OBS: Nedanstående tips fungerar inte eftersom preparatet Crest inte finns att köpa längre. Det enda jag kan göra tills vidare är att rekommendera att man testar med något annat algpreparat, ex. Alg-Börjes. Jag har inte testat det själv och vet inte om det fungerar lika bra, men försöka duger ju alltid.
Om du testar det så blir jag väldigt glad om du mejlar mig, eller skriver i Gästboken och berättar hur det fungerar. Eftersom många läser den här sidan så är det ett sätt att hjälpa andra med de här problemen.

Hunden som redan ömsat sina tänder och som forsätter att gnaga på allt i huset, inte sällan då ingen ser den eller då den är ensam hemma, kan förstås göra det av sysslolöshet men min erfarenhet säger mig att det i inte så få fall handlar om hundar som söker något näringsämne de inte får med sin mat. Ibland har hundar slutat med de här ovanorna nästan direkt om man gett dem 1 tsk Crest/mål. Om hunden söker ett mineral brukar den sluta att gnaga på inredningen ganska snabbt efter att man gett tillskottet, ibland redan dagen efter, eller ett par dagar efter att den börjat få Crest till maten.
Till toppen

Kohasighet, valpar
En valp under fem månader ska överhuvudtaget inte motioneras. Den ska få leka så länge den vill men inte tvingas gå med på långa promenader.
Collievalpar blir lätt kohasiga. Detta problem går ofta att komma tillrätta med fram tills hunden är omkring 10 månader gammal och fullvuxen vad gäller höjden.
En liten valp ska helst se hjulbent ut när den travar. Då har den de bästa förutsättningarna att få ett bra bakställ (väl utvecklade bakben). Det är dock inte ovanligt att valpen någonstans mellan 4 och 5 månader börjar bli kohasig även om den varit bra i åttaveckorsåldern. Det beror ofta på att den ansträngt sina ben för mycket. Om detta händer ska man se till att valpen hålls i rimlig stillhet någon eller några veckor.
Det innebär inte att den inte får röra sig men man ska inte ta med den på promenader en tid och den ska inte få leka med andra, främmande hundar (hundarna i familjen däremot kan den leka med så mycket den vill, de stressar inte upp valpen) förrän benen har rättat till sig igen, i synnerhet inte med äldre hundar som orkar stimma mycket längre än valpens skelett tål. Valpen överanstränger sig inte om den inte tvingas till det eller frestas till det. Det gör den däremot om man drar med den på långa promenader eller om den leker med äldre och uthålligare främmande hund för länge och utan att man bryter leken innan valpen blir trött. I synnerhet ensamhunden blir nämligen lätt så exalterad när den får en lekkamrat att den tar ut sig alldeles för kraftigt.
Efter någon veckas vila brukar kohasigheten räta upp sig igen och sedan gäller det att vara observant på hur bakstället utvecklas ända tills valpen är omkring 10 månader gammal. Därefter kan man inte längre påverka utvecklingen av bakstället. Så länge det växer kan det emellertid räta upp sig igen om valpen får ta det lugnt en period och om generna för gott bakställ finns med i sammanhanget.
Om valpen redan vid åtta veckor ser ut som på bild C kan det däremot vara svårt att få den att utvecklas perfekt, men man kan ju alltid försöka och under alla omständigheter gäller det att vara extra observant med den valpen, så att den inte bli handikappande kohasig.

Tre bilder som visar tre olika bakställ på små valpar:
Till vänster på varje bild ser man den stående valpen, till höger ser man samma valp travande. De streckade linjerna visar hur skelettet ser ut. bild av valphasor, 20 kb

Bild A visar den korrekt byggda valpen. Här ser man hur benen ska bilda en rak linje från höftleden ner till marken när valpen står, om den är välbyggd, och hur den ser hjulbent ut i trav.
Bilderna B och C visar valpar som inte har korrekta bakställ, med olika grader av kohasighet.
Man kan öva upp sig att iaktta hur valpens bakställ utvecklas. Om det börjar likna bilden vid B, eller än värre vid C som är en höggradigt kohasig valp, så gäller det verkligen att se till att valpen inte leker med andra hundar under en tid och inte rör sig mer än den själv bestämmer, att ingenting annat håller igång den mer än den orkar med andra ord.
Är man ute på promenad med valpen kan man också öva upp sig att iaktta valpens bakställ. Ganska snart lär man sig se när hela bakkroppen börjar svaja på valpen och det är tecken på att den börja bli trött av gåendet. Då ska man så snabbt som möjligt avsluta promenaden. I det läget väljer valpen själv att lägga sig och vila, om den har en chans till det nämligen. Om man fortsätter att gå med den däremot, travar den på. Det bjuder den instinkten eftersom en ensam valp är en död valp ute i naturen.
När valpen blir äldre blir det svårare att se om den har ett korrekt utvecklat bakställ när den står stilla, då ser man det lättast i travet.

PS: Läs gärna inläggen (2 st) från den anonyma turisten i min gästbok, samt mitt svar till personen ifråga.

OBS: Med anledning av denna diskussion i min Gästbok, som utbröt på grund av texten ovan, vill jag förtydliga det jag skriver så att förhoppningsvis inga sådana här missförstånd uppstår:

1: Jag säger INTE att valpen inte ska få röra sig alls om den blir kohasig. Jag säger att den inte ska frestas röra sig mer än den själv vill och orkar, men så mycket den vill ska den ges tillfällen att röra sig och leka hemmavid och så att den kan lägga sig och vila direkt när den blir trött. Men den ska inte tas med på långa promenader någon eller några veckor. Om du har uppfattat saken annorlunda läs texten ovan en gång till.

2: Jag säger INTE att valpen inte ska få leka med andra hundar alls under den här "viloperioden", eller under resten av sin uppväxttid, bara att man inte ska låta den överanstränga sig i hänförelse över att få leka med en annan hund, under någon eller några veckor.

3: Jag säger INTE att valpen aldrig mer ska tas med på några promenader. Jag säger att den inte ska tas med på promenader någon eller några veckor och därefter inte frestas trava på längre sträckor än den orkar. Däremot ska den få leka hemmavid, eller i någon skogsbacke i närheten eller som man åker till, precis så mycket den vill, även under den här "viloperioden".

Dessutom ska valpen naturligtvis tillåtas och ges möjlighet att stärka sina muskler och sina ligament med allsidiga rörelser, framför allt i skog och mark och allra bäst för utvecklandet och stärkande av muskler, senor och ligament är de allsidiga rörelser, som valpar får i lek med andra (allra bäst jämstarka) hundar, helst valpar, inte genom att bara trava på på för långa promenader.

Och slutligen: Visar valpen inga tecken på kohasighet har man ingen anledning att vidta några åtgärder alls.

Härmed hoppas jag att ingen ska förstå det jag skriver så tokigt som den anonyma collieuppfödaren (med 200 collievalpar bakom sig under de senaste 20 åren, och med massor med utställningschampions och exporter av massor av hundar) gjort, och som jag diskuterat detta med i Gästboken.

Till toppenKolesterolfläckar ögon
Ibland får hunden gråvita fläckar i ögonen. De kallas kolesterolfläckar. Ögonspecialisten Eva Gustavsson tipsade om att man kan få bort dessa genom att ge hunden 1 msk havrekli (finns i välsorterade matpaffärer) 2 ggr/dag.
Till toppen

Matvägran
Matvägran kan ha flera orsaker 1: stopp i tarmen, vanligast på valpar och unghundar som kan svälja allt möjligt. Detta brukar även ge andra symtom och det här problemet diskuterar jag inte här.
2: Att hunden inte är så stor i maten. Hundar, såväl som människor, har olika stora behov av näring.
3: Att hundens mat inte är adekvat.
I båda de senare fallen gäller det att absolut inte truga och börja tjata på hunden. Gör man det för att man tycker att hunden inte äter så mycket som man tycker att den borde, skapar man garanterat ett matvägrarproblem som kan bli ordentligt bekymmersamt. Genom att tjata skapar man stress kring maten och stress gynnar sällan aptiten. Man ska heller inte låta hunden ha maten framme hela tiden. Istället ställer man fram maten, säger "varsågod" en gång, låter den stå framme fem minuter och har hunden inte börjat äta inom den tiden plockar man bara bort matskålen, utan att säga ett enda ord till hunden. De flesta hundar brukar börja äta efter några sådana demonstrationer.
Om detta inte hjälper inom några dagar, eller i värsta fall inom någon vecka, kan det tänkas att maten inte är adekvat, att den saknar något ämne som hunden behöver. Försök med råttor har visat att de ratar mat som saknar något viktigt näringsämne. (Observera att hundar kan ha olika behov, så vad som är adekvat näring/mat för en hund är det kanske inte för en annan). Om man ger råttorna en ny mat, men som fortfarande inte har det ämne som saknas, äter de först den nya maten med god aptit, men efter en ganska kort tid slutar de äta även detta foder. Så håller de på ända tills de får mat som innehåller alla ämnen de behöver.
Om man misstänker att detta är orsaken till matvägrandet, och det misstänker man bara om hunden inte börjar äta trots att man utfodrar som rekommenderas ovan, gäller det att försöka hitta den kost som hunden vill äta. Ibland kan det räcka att man supplementerar torrfodret med lite extra vitaminer och mineraler. En rå äggula en eller par gånger i veckan kan fungera ibland. Eller så får man testa sig fram tills hunden har ett foder den äter acceptabelt mycket av. Men även i det här fallet gäller att man inte tjatar kring maten och därmed gör ätandet till något olustbetonat för hunden och råden ovan ska följas även i det här fallet.
Till toppen

Mjäll, på valpar eller vuxna hundar
Mjäll beror ofta på brist på vissa fettsyror. Valpar får inte sällan mjäll redan från tre månaders ålder. Även vuxna hundar kan få problem med mjäll. Enklaste sättet att komma tillrätta med det problemet är att ge majsolja eller solrosolja till maten. (Oljan ska vara kallpressad. Man ska inte använda andra vanliga matoljor såsom rapsolja eller liknande.)
Oljan är aningen lösande och därför ska man ge bara lite några dagar och successivt höja dosen till omkring 1 msk/mål.
Till toppen

Rött, blödande, inflammerat tandkött
Rött och blödande tandkött på hundar beror oftast på C-vitaminbrist och avhjälps enkelt med tillskott av den varan. Köp Askorbinyra på Apoteket (billigaste alternativet).
Dosering: C-vitamin är lösande för magen så hunden ska tillvänjas. Ge 1/4 kryddmått /mål första dagen, 1/2 kryddmått andra dagen och ett helt tredje dagen. Ge tillskottet tills hundens tandkött är friskt igen och inte blöder då hunden gnager på något. Om problemet återkommer är det bara att ge tillskottet igen. Eventuellt är det dags att fundera över hundens foder. Kan man inte byta det kan man tvingas att alltid ge detta tillskott.
Om hunden reagerar med lös mage gå då tillbaka till den dos som hunden tålde och ge denna dos under flera dagar och försök sedan igen att öka på dosen tills du kommer upp till maxdosen.
Tidigare sades alltid att hundar inte behöver tillskott av C-vitamin för att de producerar detta vitamin själva. Det gör de, men i ganska ringa grad i jämförelse med den mängd som hunddjurens naturliga bytesdjur producerar. Ett vilt hunddjur får således i sig massor av C-vitamin med sin mat och det tyder på att hundens fysiologiska system är anpassat efter att få tillskott av detta vitamin med sin mat. Våra torrfoder var åtminstone tidigare kemiskt fria från C-vitaminer eftersom sådana förstörs vid de temperaturer som man hettade upp fodret till. Idag lägger man till detta vitamin till vissa foder - tror jag. Själv utfodrar jag ju med färskt foder, slaktavfall med inälvor som är mycket rika på mineraler och vitaminer.
När jag, för omkring 20 år sedan, kom på att ge mina hundar C-vitaminer fick det dramatisk effekt på dem. De blev mycket piggare och gladare och deras tandkött, som jag hade haft problem med, frisknade till inom någon vecka med C-vitamintillskott.
Till toppen

Den rädda valpen/hunden
Rädslereaktioner är starkt ärftliga men även valpen med gott påbrå, vad gäller att bli rädd, kan lätt utvecklas till en ynklig krake om man behandlar den fel medan den växer och utvecklas mentalt. Det är medan den är liten och ung som den ska lära sig vad som är farligt i livet och vad som inte är det. Tendensen att lära in rädslereaktioner sitter djupt eftersom vilda hunddjur som inte snabbt lär sig vad som är farligt, och undviker det, inte blir så gamla.
Vill man inte utveckla sin valp eller unghund till en ynkrygg som blir rädd för allting ska man aldrig någonsin sjåpa med den eller ynka den. Även om valpen blir rädd måste man låta bli att tycka synd om den och man måste avstå från att uttrycka sin medkänsla eftersom ett sådant beteende från mattes eller husses sida förstärker rädslan.
När valpen är i femmånadersåldern (med individuella variationer) kommer den in i en mental utvecklingsfas som jag brukar kalla spökåldern. Dess nervsystem och hjärna har mognat och nu börjar valpen se och notera allt möjligt i omgivningen som den inte sett tidigare.
Vilda vargvalpar stannar vid lyan tills de är i den här åldern men nu överger de, tillsammans med föräldrarna lyan. Istället kan föräldrarna lämna valparna i något skyddat område medan de är ute och jagar, och det innebär att valparna nu måste börja lita till sin egen förmåga att hålla ordning på omgivningen. Sannolikt är deras mentala utveckling koordinerad med den här perioden och det är därför vi som har hundar kan notera hur våra valpar alldeles plötsligt reagerar med skepcis inför grannens kraftiga grindstolpe, den som valpen passerat massor av gånger men inte reagerat inför tidigare. Den har helt enkelt inte sett den, bara litat på att matte/husse sköter uppmärksamheten. Nu noterar den, blir den medveten om, stolpen för första gången och undrar vad det där är. Valpen brukar också ofta reagera på skuggor i den här åldern och se förskräckt ut när dessa flyttar sig framför den medan den går.
Det är nu vi, som är valpens flockledare, ska lära den vad som är farligt och vad som inte är det och det gör vi genom att aldrig sjåpa med den inför det den reagerar på - och som vi inte vill att den ska bli rädd för under resten av livet. Istället pratar vi käckt och hurtigt med valpen när den verkar skrämd eller skeptisk inför något: "Äsch, det där är ingenting farligt/inget att bry sig om. Kom så går vi och tittar på det." Så går vi lugnt fram till det som har försatt valpen i vaksamhetsposition. Förhoppningsvis följer den med direkt. Är det en stark valp brukar den springa före bara på den här signalen om ofarlighet, vår trygga övertygande röst. Är den lite ängsligare av sig av naturen kanske den bara följer med matte/husse fram, mer eller mindre avvaktande, och är den riktigt ängslig av sig vill den inte alls komma med utan står kvar och tvekar.
Kan man inte locka valpen med sig så ska man inte tjata för mycket, bara lämna platsen med hunden, och framför allt ska man även i det fallet aldrig förfalla till att tycka synd om valpen och sjåpa med den i den här situationen för då gör man alltid bara ont värre.
Detsamma gäller om valpen utsätts för en obehaglig behandling eller skadats och har ont: Aldrig sjåpa och våpa den och aldrig någonsin uttrycka medkänsla eftersom det tonfall vi använder för sådant bara förstärker hundens känsla av smärta, obehag eller rädsla. Även i den situationen gör vi ont värre med sådant. Hurdana anlag valpen än har så gör man aldrig hunden gott genom att tycka synd om den så att den märker det.
Har man en normalstabil valp eller en som är bättre än genomsnittet, så reagerar den inte mer för sådant den fått undersöka och med tiden och alltmer erfarenheter blir den en stabil och bra hund. Den medfött riktigt rädda hunden kan nästan aldrig tränas upp att bli trygg inför allting men man kan göra livet lite lättare för den genom att vara den säkra och trygga ledare den behöver, och det blir man om man inte sjåpar och tycker synd om den. Gör man det kan man knäcka den här hunden. Ja även den normalstabila valpen kan utvecklas till att bli en räddare och försiktigare general än den skulle behöva vara om man sjåpar den medan den utvecklas och lär sig om livet.
Till toppen

Slickar envetet på framtassar, framben, eller gnager på ryggslutet, eller på något annat ställe på kroppen och där det inte är ohyra
Den här hunden kan faktiskt ha fyllda och igentäppta analsäckar och om så är fallet slutar den med det här direkt om man tömmer analsäckarna på den.
Den kan också ha rävskabb dock och det kollar man om det inte är analsäckarna som behöver tömmas.
Jag har haft rävskabb ett flertal gånger, på en eller flera av mina hundar. Rävskabben kan bryta ut var som helst på hunden och den yttrar sig på många olika sätt. Det typiska är dock att hunden verkar irriterad och river, biter eller slickar sig när den kommer in i värmen.
Skabben kan ge små röda noppor bara, eller utvecklas till stora otäcka sår som liknar blötexem, allt beroende på hur känslig hunden är och var skabben sitter. Den leder ofta till värre hudsymtom om hunden river sig med tassarna på stället än om den slickar sig, såvida det inte handlar om en hund som lätt får blötexem.
Man ska också veta att somliga hundar inte drabbas varför man kan ha skabb på en hund i familjen utan att de andra smittas. Själv behandlar jag endast den hund som drabbats eftersom det inte alls är säkert att de andra smittas. Sker så, så behandlar jag dem när de börjar visa symtom.
Till toppen

Svårläkta hudsår/hudskador
Gör så här med sår som inte vill läka:
- Köp A-vitaminkapslar (AD-vitaminkapslar) på hälsokostaffären. Köp Zinkpasta på Apoteket.
- Rengör såret med ett antibakteriellt medel, Alsol, Jodopax ex., klipp sönder en AD-vitaminkapsel och dryp innehållet över såret.
- Lägg så på ett tjockt lager Zinkpasta ovanpå det hela, förbind med lämpligt förband.

Det kan vara svårt att få pastan att sitta kvar ovanpå vitaminoljan som man hällt på såret så man får ta till rejält med pasta och kladda ovanpå så gott det går.
Den här kuren kom jag på för omkring 15 år sedan då Opus hade fått en klo bortopererad och tån inte ville läka. Det var mitt i en het sommar och hela tån var ett enda stort öppet köttsår, savade och varade, och två kurer med penicillin och antibiotikasalva hjälpte inte. Till slut blev jag desperat och tänkte till. A-vitamin är ju bra för huden och Zink för läkning så jag testar en kombination. Dagen efter att jag lagt på denna blandning var hela tån täckt med ett torr fin hinna och en vecka senare, med omläggning med samma medel en gång per dag, var hela tån helt läkt igen. Då hade han haltat runt med en eländig tå i mer än två månader efter operationen.
Sedan dess har jag testat den här kuren på många sår, både på oss människor och på hundarna och den är helt suverän. Kan alltså med fördel användas även för våra egna sår. Senast i dagarna tog vi till kuren på ett operationssår på min man, som inte velat läka sedan augusti, alltså på mer än tre månader, och nu fem dagar senare är såret läkt.
Till toppen

Mjölkstockning
Mjölkstockning är ett problem som jag inte hört att uppfödare talar speciellt ofta om. Jag vet inte om det beror på att andra uppfödare inte drabbas för att de vet hur de ska bete sig, eller om det beror på att man inte vill tala om de problem man drabbas av. Jag drabbades av detta problem med alla min första kullar och kom inte underfund med vad det handlade om förrän vid min fjärde kull, även om jag lärde mig mer och mer om saken för varje kull jag hade.
I princip är det väldigt enkelt. Mjölkstockning beror oftast på att tiken får för mycket mat och därmed producerar för mycket mjölk. Det är lätt gjort, när man har sina första kullar, att man oroar sig för att tiken inte ska ha mjölk så de räcker till valparna och så skjutsar man på med för mycket mat.
Då ska man alltså veta att valparna äter väldigt lite den första veckan och ganska lite även den andra, och att de börjar bli verkligt krävande först framemot fjärde till sjätte veckan. Den gyllene regeln insåg jag alltså först med min femte (och troligen sista kull) Den lyder: TYSTA OCH BELÅTNA VALPAR OCH TOMMA JUVER - DÅ ÄR DET BRA. När tikens juver är mjuka och tomma när hon kliver ut valplådan och valparna inte piper eller skriker, då ger man tiken lagom med mat. Är juvren hårda eller har svampiga klumpar däremot, så har hon för mycket mjölk på grund av för mycket mat och då riskerar hon allvarlig mjölkstockning om man inte drar ner på maten till henne och lyckas lösa upp förhårdnaderna.
Mjölkstockning kan utvecklas till juverinflammation, men om man vidtar rätt åtgärd så fort man känner de här svampiga förhårdnaderna i juvren behöver det inte gå dithän. Man drar direkt ner på maten till tiken alltså. Vill förhårdnaderna inte ge sig, inom något dygn, bara genom denna åtgärd, får man massera juvren mjuka, med känsla och utan hårda tag, och mjölka ur dem tills de återigen är mjuka och utan klumpar eller knölar. Ofta kan man ta en valp till hjälp. Massera en stund, värm eventuellt juvret lite med en varmvattenflaska inlindad i en handduk, och lägg till en matglad valp som suger ur det juver som mjukats upp. Men det är mycket viktigt att man samtidigt drar ner på maten eftersom extra urmjölkning stimulerar mjölkkörtlarna till att producera mer mjölk. Drar man inte ner på fodret kommer tiken alltså istället att producera ännu mer mjölk och då förvärras läget istället för att förbättras.
Om valparna nu börjar pipa misslynt, ja då har man dragit ner för mycket på maten. Det gäller att gå en balansgång här. Som tur är reagerar tiken ganska snabbt, lite mer mat igen och mjölken rinner till väldigt kvickt igen.
Man ska försöka lösa problemet med mjölkstockning utan att ge tiken antibiotika, vilket jag förstått är ganska vanligt att man gör. En mjölkstockning innebär inte automatiskt en juverinflammation. Först om den vätska som kommer ur juvren är gulaktig och tjock, varliknande, handlar det om en juverinflammation. Man undviker en sådan om man vidtar rätt åtgärder från början. Om detta är fallet får man dessutom inte försöka få valpar att dia från de inflammerade juvren. I värsta fall kan valpar dö om de dricker denna mjölk.
Antibiotika är troligen förödande för valparnas matsmältning, själv misstänker jag att sådan kan ge dem problem med magarna för livet. Antibiotika ska alltså helst inte ges till en diande tik om det inte är absolut nödvändigt. Man försöker med de snällare metoderna först. Har tiken väl utvecklat en riktigt juverinflammation då ska man kontakta veterinär.
Daglig kontroll av juvren och anpassning av fodergiva är bästa förebyggande åtgärden.
Till toppen

Nyfödda valpar som inte vill dia
En nyfödd valp, som inte vill dia, vägrar att äta av en av två orsaker, endera är den allmänt svag och inte livsduglig, eller så har den blivit så nedkyld under valpningen att den inte kan äta. En nyfödd eller späd valp ska inte äta om den är nedkyld. Gör den det så dör den ganska snabbt. Alltså försöker den friska och livskraftiga valpen, som blivit för kall (ofta för att den fått vara blöt ganska länge under förlossningen), att skaffa sig värme i första hand, så att den får upp kroppstemperaturen så att den kan börja äta. Det kan vara svårt för valpen att nå det målet om mamma är dyblöt under magen, och i synnerhet om valpen är mycket liten. (Man ska också veta att hur stor valpen är när den föds inte säger någonting om hur livskraftig den är, eller vilka anlag den har. Den minsta valpen i en kull kan mycket väl bli den friskaste, den största och den mest långlivade av dem alla, vilket etologer som forskat om saken har kunnat konstatera.)
Om valpen alltså inte vill äta kollar man om den är kall och är den det så värmer man den genom att lägga den intill sin egen kropp ett tag, exempelvis innanför jumpern och mot magen.
I min senaste kull hade jag en valp som blev lite för mycket nedkyld under förlossningen. Den pågick mitt i natten så jag tog med mig valpen in till min man, som sov, ruskade honom så att han vaknade till och beordrade honom att värma up valpen. Han lade valpen intill sig under täcket och det dröjde inte mer än en kvart förrän valpen hade piggnat till och ivrigt och energiskt började leta efter spenarna varvid jag hämtade den och lade tillbaka den till tiken och då drack den ivrigt.
Man ska absolut inte försöka tvinga en kall valp att äta i tron att den då kvicknar till. Om den nedkylda valpen vägrar att dia när man försöker få den att äta, är det snarare ett gott tecken på att valpen kämpar för att överleva. Den "vet" instinktivt att den dör om den äter i det tillståndet och kämpar istället för att få upp kroppsvärmen, eller ligger stilla och väntar på att mamma ska hjälpa den med den saken, vilket kan vara dess enda möjlighet att överleva i vissa fall.
Om valpen inte vill äta trots att den fått upp kroppsvärmen, är det något annat fel på den, och då ska man kanske börja fundera över om man ska låta den få somna in för gott.
Till toppen

Rumsrenhet/valpar
Valpar är egentligen rumsrena av naturen. De vill inte göra ifrån sig där de vistas utan vill helst gå undan och göra sina behov på någon avsides plats.
En valp behöver göra ifrån sig i tre situationer:
1: När den just vaknar
2: När den har ätit
3: När den har lekt en stund.
Man tar därför ut valpen så fort den vaknar efter en sovstund och direkt efter maten. Sedan håller man den under uppsikt för övrigt. Jag stänger dörrar eller skärmar av alla rum som jag inte vill att valpen ska vara i, och som jag inte kan se från den plats jag själv befinner mig på, för att inte ge valpen en chans att smita undan till ett annat rum och göra ifrån sig där jag inte ser det. Kommer den inte ut när den behöver försöker den mestadels dra sig så långt från den vanliga vistelseplatsen som möjligt, in i vardagsrummet exempelvis.
De flesta valpar talar om när de behöver göra ifrån sig, i början mer omedvetet. Ofta slutar de leka och börjar nosa runt i hörnen eller försöka dra sig till ett annat utrymme. Då är det dags att ta ut valpen.
Somliga kan faktiskt komma fram och stirra stint på husse eller matte, som för att tala om att den vill bli utsläppt. Det gäller att iaktta valpen uppmärksamt de första dagarna så lär man sig snart se hur den beter sig när den behöver göra sina behov.
Man försöker ta valpen till samma ställe för att göra ifrån sig på och medan den gör det ska man inte stirra på den, men man kan berömma den just då den är färdig med sina behov.
Vad man inte ska göra:
Man ska aldrig någonsin bestraffa valpen för att den gör ifrån sig inomhus. Dels undergräver man förtroendet för sig på det sättet, dels riskerar man att få en valp som passar på att göra ifrån sig i något hörn inomhus just när ingen ser den, för den blir rädd att bli bestraffad. Det problemet är sedan svårt att komma tillrätta med så det ska man inte skapa sig.
Man får emellertid räkna med att de första veckorna kan vara påfrestande och det blir mycket spring ut med valpen eftersom den behöver göra ifrån sig ganska ofta den första tiden, och även någon gång under natten, men det blir snabbt bättre om man beter sig rätt. För det mesta är valpen rumsren inom den tiden, men det kan hända enstaka olyckor ända tills den är fem månader gammal även sedan den är i princip rumsren.
Till toppen


Blek nosspegel
Har collien börjat tappa färgen på nosspegeln kan det bero på zinkbrist. Testa med att ge hunden en zinktablett/mål. Sådana finns att köpa på hälsokostbodar. Det kan ta någon månad innan man ser effekten, beroende på hur blek nosspegeln är. (Tipset har jag fått från Jeanette på OneWay's kennel, som gav mig det när min Seaton började tappa färgen på nosspegeln, och det fungerade på honom.)
Huruvida detta kan gälla även för andra raser vågar jag inte uttala mig om däremot.
Till toppen

Kennelinnehavare: Kerstin Berminge har 
- doktorerat om etologins 
      framväxt
- haft collies i 30 år
- fött upp collies i liten skala
- tränat och tävlat i bruks- och 
     lydnad, med flera av sin collies

Innehåll
Allmänt
Bleka mungipor
Blekt tandkött hos valpar
Blek nosspegel
Diarré, svår/mycket svår
Gnager sönder huset
Kohasighet, valpar
Kolesterolfläckar ögon
Matvägran
Mjäll, valpar och vuxna
Mjölkstockning
Nyfödda valpar som inte äter
Rumsrenhet/valpar
Rädd, lättskrämd valp/hund
Rävskabb
Rött tandkött, blödande
Slickar intensivt ex.framtassar/
Sår/hudskador, svårläkta


Några erfarenheter av användning av preparatet Digest istället för Hypochylin, som inte finns att köpa längre.
Om du också prövar Digest, hjälp andra genom att berätta om resultatet i min Gästbok, eller genom att mejla mig:


Sen vill jag varna dem som blir hjälpta av Digest att berätta det för sina veterinärer.


Gästboken 2014-05-11 11:58
Hej.
Jag har en irländsk setter som varit dålig i magen sen vi köpte honom för 5 år sen. Kannkntr räkna de nätter jag varit vaken med honom pga hans ständiga diare'er. I somras när min man också blev svårt sjuk kände jag att nu orkar jag inte mer. Jag har provat allt och inget hjälper. Jag såg bara en utväg: att avliva hunden. Både han och jag led och han såg så tjock ut pga att magen var alldeles uppsvälld. Av en slump såg jag då din sida. Jag köpte Digest som en sista utväg och det fungerade!!! Såg genast en förbättring. Han var dålig några gånger men till slut försvann det helt. Jag gav honom en sista tablett när han bara var lite dålig i magen men då kräktes han och sen dess har han inte fått ett enda återfall. Hans uppsvällda mage är borta och han börjar gå ner i vikt nu när han äter normalt. Kan inte säga annat än att den här sidan räddade hans liv och mina nätter!!
Kickt Storm

Gästboken 2014-05-11 11:58
Hej.
jag gör denna historia kort: Har en fralla-,2,4 år gammal. Hon fick plötsligt kräkningar o diarréer. Min lilla tjej är dålig på att dricka vatten och nu drack hon ingenting så vi fick söka vet och hon vätskades upp och vi fick massa goda råd och köpte canikur och skulle fortsätta med dietmat. Efter en vecka fick söka vet igen eftersom hon inte var bättre, inga kräkningar men diarréer och drack ingenting dock blandade vi mycket vatten med dietmaten. Vet. röntgade, tog blodprover vätskade upp henne igen och nu skulle vi fortsätta med dietmat (det hade hon nu ätit i 2 veckor) och canikur+fortiflora. Men innan vi åker hem från vet. så träffade vi en okänd kvinna på parkeringen, det var nog ödet, vi kom att prata med varann och hon tipsade om kloka gummans hemsida och jag kan säga att detta var nog räddningen för oss och vår fralla. Efter 3 veckors dietmat och canikur, fortiflora och inget vattendrickande så köpte vi DIGEST, efter 3-4 kapslar och hennes vanliga mat så var det som att vända på en hand, fast/normal avföring och hon började dricka som vanligt!! Idag har vi åter igen vår vanliga glada fralla, helt underbart. Så jag vill tacka så mycket för tipset med Digest det funkade för oss:)
mvh //nina

Gästboken 2014-04-07 10:37
Hejsan och tack för alla kloka råd och tips.
Fick hem en lånehund i nov -13 på 18 mån. Hon hade kronisk diarré. Sprutbajsade upp till 30 ggr/dag. Mager, stressad och dålig päls. Efter några veckor hamnade jag här och började läsa om bla Digest. Åkte och köpte en burk. Efter 6 veckor bajsade hon äntligen fina korvar varje gång. Nu är hon jättefin i magen, lugn o harmonisk, pälsen är fin och hon luktar gott också.
Tack snälla för bra råd. Ellan fick ett liv äntligen och hon är så tacksam. Och vi också.
Mia

Kommentar från Kerstin:
Det tog ganska lång tid men då ska man veta att denna hund (som vägde drygt 15 kg när den var som sämst och nu väger 21 kg) hade endast fått en kapsel om dagen fördelad på tre måltider, för liten dos alltså, vilket säkert förklarar att det tog så lång tid för den att bli helt bra.
Jag sänder ett stort tack till matte Mia som varit så vänlig att besvara min fråga om hur mycket hunden fick av preparatet.

Gästboken: 2014-01-21 22:16
Hej!
Vi skulle ha skrivit här för länge sen och berättat om våran ung hund som insjuknade med blod i diaree och kräkningar i början på December. Han höll på intensivt en hel natt och vi beslöt oss att åka in akut till Djursjukhuset. Dem behöll honom i ett par dygn. Under tiden fann min man denna sida på internet och om Digest. När vi fick hem våran hund igen så trodde vi att allt var bra. Men efter ett par timmar hade han diaree och vi åkte in igen men fick imodium denna gång med hem. Dagen efter gick jag till en Life butik och fann Digest. Började direkt med den efter den dosering som stod på denna hemsida. Efter tre middagar den dagen bajsade han en korv på kvällen och efter dess har han inte haft några symptom alls. Detta nämnde vi till veterinärerna vid ett återbesök men inget som dem hade insikt i. Om vi hade vetat detta innan hade vi besparat både oss och våran hund för dessa dagar på sjukhuset. För alla prover som togs visade ingenting som var fel. Nu har vi en glad hund som har aptit och är garderad med Digest hemma. Tack för tipset. Det är bra med alternativa metoder. Apoteket kunde beställa hem hypochylin. Men Life butiken hade det hemma idéernas sortiment redan.
Mvh Empa


Gästboken 2013-10-06 19:32
Hej Kerstin!
Det är nu dag 2, nästan 3. Min herdehunds hane har ätit Digest sen i fredagskväll, och igårkväll blev jag så nervös. Då jag läsa att det gått på något dygn för alla andra, och han hade vattenavföring hela dagen igår. Sista promenaden igår kväll bajsade han inte alls, och inte heller imorse.
Men tänkas att min oro var förgärves. Efter att ha haft problem med magen, vatten och diarré sen den 15/7, så kom idag kl 14:00 EN KORV! (plus lite diarré). Jag blev så glad att jag nästan grät! Veterinärerna talade om avlivning eftersom dom inte fick stopp på denna diarré, och att han gått ner i vikt då han inte fått behålla någon näring. Nu fortsätter vi med Digest tills magen är helt bra, för det är den inte ännu. Både jag och Bamse är såå glada att vi hamnade på din sida, och nu håller vi tummarna att magen blir en plåtmage!
Läste förra kommentaren, och jag skickar annars dig gladerligen 2 kapslar med posten som tack annars? Du kan maila mig isåfall!
Kramar från Stella & hunden Bamse!


Gästboken 2013-10-04 15:35
Tjohooo! Idag är har vår mellanpudel normal avföring igen (efter lång tid/återkommande krånglande mage).Vi har använt Digest en 7 dagar tillbaka, förändringen till lite fastare avföring kom i förrgår. Det kan vara så att vi varit lite försiktiga i doseringen eftersom Digest är dubbelt i styrka jämfört med Hypocholin, samt att det är i kapsel och svårt att dela så att det blir rätt mängd. Det känns fortfarande skört med magen, så han ska nog få sitt "strössel" några dagar till. De magknip/illabefinnande han brukar ha nästan dagligen, har han inte haft sen söndag kväll.
Åsa


Några synpunkter från personer som testat Hypochylin mot diarré (Tack för att ni skriver och berättar om hur det har gått för era hundar)


Gästboken 2013-01-13 22:45
Hej! Har en Russetik p nu 11år, aldrig tidigare magproblem, men f.ett par veckor sedan fick hon diarre, ingen dietmat funkade, nästan panik, då jag hittade din sida,med tipset om denna "dundermedicin"! Efter bara 3 dagar med HcH så kom korvarna!
Tack för tipset! MVH - Levi


Gästboken 2013-02-10 19:37
Ramlade in på din hemsida när jag letade som värst efter bot mot diarre hos hund. Hypochylin var ju inte det lättaste att få tag i men skam den som ger sig! Efter behandling med 1 tabl före måltid är min flatte Zlatan, 7 år, som ny! Haft problem till och från flera månader. Mycket spring ut på nätterna tidigare men inte nu.
Tack för ett jättebra tips.Gästboken 2012-08-08 15:53
Hej!
Tack för bra råd ang. Hypochyllin vid diarré:! Har en Collietik sedan 2 veckor tillbaka. Hon blev ganska snart lös i magen o blev bara lösare trots morotspure. Började bli orolig o googlade. Läste noga på din hemsida, funderade, läste igen o bestämde mig för att prova! Hon blev bättre redan efter första tabletten. Efter 4 tabletter är hon helt bra. Vår pigga glada tjej kvicknade till på en gång o jag är dig evigt tacksam! Hon hade nog mått sämre än jag förstått, eftersom jag inte känner henne helt än. Tack än en gång!
Jenny o Holly


Gästboken 2012-05-23 10:55
Hej Kerstin o. Jenny !
Redan efter 3 tabletter Hypochylin mår Niki bra igen. 1000 tack för Ni delar med Er av erfarenheter o.råd. Så vi får nog ännu en liten tid tillsammans, åldern finns ju tyvärr ingen mirakelmedicin för....
Alice


Gästboken 2012-05-16 10:10
Hej kloka hundgumman!
Min matte kommer att vara dig evigt tacksam!!! Jag har haft problem med min lilla mage länge ( är bara 6 mån och är en blandis på amstaff/rottis) Har gått på vet.foder blev bättre för stunden men ej helt bra. Min matte har läst och läst massor om lösa magar, provat med morots pure, kokt ris även blåbär men nix min mage strulade mest hela tiden.Så började jag få färskfoder och efter 2 dagar blev högarna hälften så stora och fasta. Både jag och matte blev glada och trodde att vi löst problemet. Men så i söndags så fick jag riktigt bakslag ( kanske för att jag tuggar i mig ALLT jag hittar och lite till, passar på när matte inte riktigt ser eller hinner med att stoppa mig!)Blev först bara lös i magen men sedan över gick det till sprutande diare och jag mådde riktigt dåligt. Som tur var hittade matte din sida, omgående köpte hon och gav mig Hypochylin och som genom trollslag blev jag några timmar sena bra. Korvarna är nu helt fasta, har aldrig varit så hårda och fina som nu.Så TUSEN tack, ska sprida din superkur till alla mina hundkompisar!!! Jag som tackar heter Spike men matte kallar mig för Marmaduke ( hundfilmen) eftersom jag är lika busig som den där hunden.
YvonneGästboken 2012-05-13 21:16
Hej,
Jag är dig ett stort tack skyldig!!! Min Sheltiehane har svårt att tåla lugnande sprutor och blev så sjuk!! Bara vattendiarréer varannan timma dygnet runt! Efter tre dagar med kokt fisk och ris och ingen bättring, googlade jag i min desperation och hittar din sida! Efter 3 mål och 3 tabletthalvor stoppade allt som genom ett trollslag! Sedan dröjde det 1,5 dygn utan bajs och därefter helt normala korvar!!! Jag är så tacksam!!!
Hälsar SusanneHittat på nätet:
Här kann man läsa om hur manchesterterriern Oscar drabbades av magproblem som veterinärer inte fann orsaken till och hur matte slutligen testade Hypochylin, samt hur det gick då.
Sidan om Oscar utlagd 3/11 2011Gästboken: Talloires. Frankrike 2012-03-08
sen jag fick hem hypochylin så har jag givit 1/2 tabl morgon och eftermiddag. magen har varit bra, törs inte sluta med tabl än då diarren brukar komma tilllbaka innan 1 -2 veckor. men håller tummarna och tackar så mycket för tipset/carola med sin 10 åriga schäfertik.
Carola ZGästboken: Talloires. Frankrike 2011-12-24
Min hund är 9 år gammal, väger 15 kg.
Han har ofta haft lindriga kräkningar (tjockt gult slem) och diarréer som gick över nästa dag. Nu har vi bott i Frankrike i tre månader och han fick samma problem med magen som i Sverige men här gick det inte över. Han fick bara ris i några dagar men diarrén blev bara värre och värre. Har köpt medicin i apoteket som har hjälpt rätt så snabbt men då fick han förstoppning under 2 hela dagar så jag fick gå till veterinär med honom ändå. Sedan kom diarrén och de små kräkningarna tillbaka...tabletter....förstoppning -.never ending story !!!
Letat förtvivlat på nätet efter liknande beskrivningar och hittade den Kloka Hundgumman som berättar om saltsyra till hundar. Mailat till en vän i Sverige som har skickat Hypoclin direkt. Efter två dagar (4 tabletter) märkte jag förändring och efter 1 vecka (och fortfarande) hade han normal avföring och INGA kräkningar. (Nu får han bara 1 tablett per dag) Helt fantastiskt ! Vilken tur att jag hittade den Kloka hundgumman !
Tack !!!Gästboken 2011-10-17 13:01
Hej!
Jag har en Bernerhane 5 år som, efter en kortisonkur, varit dålig i magen i stort sett hela tiden.
För en vecka sedan så var det så illa att han hade vattentunna, blodiga diarréer samtidigt som han var glad och hungrig.
Nu hjälpte inget ris eller fiskdiet :(
Efter lite Googlande hittade jag till din sida och efter alla positiva kommentarer ang. Hypochylin så tänkte jag att det var värt att testa. Tyvärr så är det inte alla apotek som har Hypochylin på lager utan det blev lite rundringning tills jag äntligen fick tag i det.
Curry är ju en stor och tung herre så han fick 1 tabl.morgon och kväll och 1/2 tabl. vid lunch. Detta hjälpte!! På andra dagen var avföringen som den ska! Jag kan inte tacka dig nog för detta tips och kommer alltid ha en burk hemma.
Mvh
CharlotteGästboken 2011-09-13 20:15
Hej Kerstin!
Jag måste också tacka för tipset om Hypochylin. Min schäfertik hade diarré och jag följde alla råd fån veterinären men inget hjälpte. Efter ett antal sömnlösa nätter googlade jag och hittade din sida. Nu berättar jag fûr alla hundägare jag träffar om Hypochylin.
Margareta


Gästboken 2011-09-04 15:14
hej,måste bara tacka för det fina tipset ang.hypochylin,har en rottweiler tik på 9 år,o nu är hon hur bra som helst i magen efter det att vi började med hypochylin.
petrl


Gästboken 2011-08-15 16:56
Hej kloka hundgumman. Tusen tack för ditt tips om Hypochylin. Vi har en colliehane på 10,5 år som alltid varit mer eller mindre kass i magen, med återkommande diarréer. Vår ständiga fååga efter rastning i alla dessa år har varit. Hur är Gibson i magen? Ibland har det gått så långt att vi skyllt på varandra att vi gett honom något olämpligt att äta, men vi har verkligen varit supernoga och bara gett honom hans färskmat och ett och annat torkat grisöra ibland eftersom han älskar det. Vi har till och med testat vårt vatten i stugan för vi trodde det var bakterier i det. Av en slump hamnade jag på din hemsida för att desperat söka efter hjälp när Gibson varit helt kass i magen i 14 dagar. Vi fick till och med gå ut ett par gånger på natten, det var verkligen synd om honom. Har nu gett Hypochylin i 1 vecka och han är helt perfekt i magen. Har övergått att ge 1/2 tabl vid morgon och kväll nu och det verkar som det är stabilt. Kanske vi kan ge ett grisöra om ett tag och se hur han klarar det. Tusen och åter tusen tack från Ewa och Gibson med familj. P.S Vi har en liten lillebror till Gibson som heter Vincent och han är än så länge helt perfekt i magen.
Sara


Gästboken 2011-06-13 20:36
Vi har en collie på 15 månader. Hon ramlade in i vårt liv när hon var 6 månader och vi älskar henne gränslöst. Så, för flera månader sedan började hennes återkommande magproblem: diareer, blodiga diareer, kräkningar och en enda stor oro. Tusen besök hos veterinär och tusentals kronor borta. Veterinären ställer sig helt undrande: hunden är vid gott mod, pigg och fin. Röntgen av buken visar ingenting. Proverna som skickats till Tyskland levererar jättebra svar. De vill söva henne och göra en gastroskopi. Hela min själ skriker nej - de kommer inte att hitta nåt fel. Så hamnar jag på din sida och provar i dag, när hon precis har blivit dålig i magen igen, Hypochylin. Efter en tablett lägger hon sig ner och sover. Vi känner alla lugnet. Sedan den tabletten har hon varken bajsat eller kräkts. Om det fortsätter så här är ingen gladare än jag - tänk om jag hade vetat om det här tidigare!! Tack!!
Sara


Gästboken 2011-03-29 10:03
Hej
Hittade efter lite surfande på nätet din hemsida, då jag har återkommande problem med min tvååriga rottishannes mage och behövde goda råd. Han har med jämna mellanrum diarré och senast för fyra veckor sedan satte det fart med besked. Slutade med att det sprutade rinnande blod där bak. Självklart en söndagkväll...
Efter en dag med dropp, svält, Canikur, dietmat i små och ökande mängder under två veckor stabiliserade det sig men bara för att börja om igen, dock inte lika kraftigt. Det var då jag såg ditt tips med Hypochylin. Jag säger bara: Wow!! Vågade först inte tro på det, men nu efter en vecka och 1x2 tabl/dag i tre dagar och sedan 0,5x2 tabl i två dagar så är han kalasbra i magen och helt tillbaka på sitt ordinarie färskfoder! Tänk att det ibland kan vara så enkelt.
Stort tack för ett mycket bra tips!!
Mvh
Johanna och den numera återställda JonJon


Hittat på Aktiv Hund:
hej!
Jag har också varit med om ihållande diarrér och var var precis på väg att göra en vet utredning men allt vad det innebär när jag snubblade över tipset om Hypochylin (saltsyra) tydligen lider många mag hundar av för lite saltsyra i magen och då dom får i sig något dåligt eller drabbas av en magsjuka el dyl så klarar inte deras mage själv av att bli av med bakterien pga för lite saltsyra i magen. Gå in på Convocos collies hemsida o läsa om tipset av kloka gumman under rubriken " Diarré., envis och mycket efterhängsen"

http://www.kebi.se/convoco/convklok.html

Detta funkade ypperligt på min lilla kille som direkt blev diarré. fri! Kan vara värt att prova iaf sen ser du ju om det inte funkar! Nu kan han äntligen efter 2 mån av återkommande diarréer, dietfoder, vet besök o hemlagad mat äntligen äta som han brukar göra o han är såå pigg o glad o behöver inte äta hypochylinet längre. (Åt typ en månad)
Liisaliina 02 maj 2009 16:02


Här en korrenspondens i min Gästbok om en valp med diarré. Så här kan det också gå:

Gästboken 2011-01-06 23:02 HEJ,,var ett tag sen,,:))..hoppas julen och nyår varit bra,,,ville berätta vidare om min gamla volpino (11 år i år)..vi fortsatte med tabletterna i ca 3 veckor,,sista dvs tredje veckan minskade vi ner dosen,,för att sedan utesluta helt..!!!..och hunden mådde prima och gör det än idag:))..kan var intressant för dig och andra läsare att veta,,jag som trodde att jag höll på att förlora honom,,,så nu vet jag att jag alltid kommer att ta till dessa,,om det händer fler ggr,,...men TACKAR ÄNNU EN GÅNG ,,FÖR ATT DU GETT MIG RÅD I SITUATIONEN,,,!!!!,,mvh
marita

****


Gästboken 2010-10-30 13:59
Hej,,,måste berätta...min volpino som är 10 år gammal!...blev väldigt dålig i magen,,,diarréer,kräkningar tom. blod i avföringen..vi blev väldigt nervösa,,,jag såg att han stod och tuggade på något på gräsmattan så misstänkte att han åt nåt olämpligt!!! Jag ringde vetrinären o frågade om råd och jag skulle köpa ett medel(pasta) ...minns ej namnet o testa det först och avstå mat 1 dag ...det va diarréer /bajs i 2 dagar inomhus,utomhus flera ggr per dag,,,blev orolig ,inget hjälpte,,,då googlade jag och hittade din sida:))
Åkte genast till apoteket o köpte en burk tabletter(han hade även fått morotspure innan som ej hjälpt)...kom hem och gav 1/2 tablett ihop med torrfoder och morotspure...och hade gett 1 hel tablett sammanlagt,,,då det va dags för att bajsa...och gissa???...de va en "korv",,,hoppas nu att detta håller i sig ...blev överlycklig!!!.....tusen tack för tipset!!!!
mvh Marita L

*****


västerås 2010-10-31 08:42
..Hej igen!!...måste fråga...i morse blev de bakslag..."geleaktig avföring"..med tyvärr strimmor av blod,,,??...kan det bli bakslag???...jag har bara hunnit fått i han 1,5 tablett än sammanlagt...ger 1/2 tablett 3 ggr/dag...och han väger 10 kg!...hur länge tycker du att jag vågar prova...innan jag måste vända mig till vetrinär...igen pga, av blodstrimmorna...är pigg för övrigt,äter,tigger mat...kanske kan vara så att det spricker nåt kärl eller irriterar tarmen när han tar i och trycker??...om han skulle ha nån inre blödning borde de väl märkas på hunden för övrigt,,,???...TACK FÖR ATT DU TAR DIG TID ATT SVARA ALLA OSS OROLIGA,,MATTAR OCH HUSSAR:)))..UPPSKATTAS VERKLIGEN..
MVH MARITA

*****


2010-10-31 21:02
Tack ännu en gång för svar och råd!!....Jag har fortsatt idag,jag känner som dig att fortsätta veckan ut, för hunden är faktiskt hur pigg som helst,äter ,dricker, busar,skäller på andra hundar:))...märks ingenting av att han skulle må dåligt alls,,och inte löst-inget mer blod i avföringen,de tror jag berodde på att han bajsat så många ggr!! håller tummarna,och jag återkommer senare i veckan så får du veta,tabletterna verkar funka:))..
mvh marita

*****

2010-11-12 23:08
hej...igen:)) Nu har jag den glada nyheten att berätta..HUNDEN ÄR FRISK )))...tackar så mycket för bra tips o erfarenhet från dig,,,,hans dåliga mage gav med sig efter ca 5 dagar,,,har fortsatt med tabletterna,,men trappat ner till en halv på morgonen o han är fortfarande bra!!..så dom va vår räddning,,skall försöka minska helt till slut o se va som sker...hans mage verkar bra nu,,,men skall alltid se til att ha dessa hemma ,,om utifall han tuggar i sig något onyttigt igen ,som slog ut magbalansen totalt,,kan rekommendera alla att prova dessa vid besvärliga magåkommor,,,på min hund hjälpte det!!!!...mvh marita
marita


Gästboken 2010-09-27 16:41

Hej!

I maj i år köpte vi vår grand danoistjej, och sen dess har det varit kaos i hennes mage. Sprutdiarré ett par dagar, bra ett par, sen tillbaka till diarré. Hon har aldrig någonsin varit allmänpåverkad av det hela, utan god mat- och leklust. Sprallig och glad hela tiden.

Vi testade allt. Minska på foder, sluta blöta upp, koka upp vattnet innan vi blötte, bara ge välling, bara ge foder, osv osv. Det sista vi testade var Canicur, utan verkan. Jag googlade och hittade din sida. Dagen efter köpte vi Hypochylin, och efter två tabletter var det (ursäkta mig nu) KANONbajs!

Vi tog inte ut segern i förskott utan är nu inne på tredje dagen med tablett till varje mål och ingen diarré i sikte! Tänk att man kan bli så glad över en riktig korv!

Tack för att du har skrivit om dessa mirakeltabletter!

Vi kan inte tacka dig nog!
Ebba


Hittat i en annan Gästbok

Här står det om en enkel och väl beprövad metod att komma tillrätta med diarré. FUNKAR Fantastiskt bra när jag prövat det på Harry. Blir bra omgående med fast bajs. Denna gången gick det super också. Inget löst bajs alls idag och igår sprutade det som en fontän på honom.

harry.rular.se


Gästboken 2010-08-15 07:48

Vilken fantastisk sida att leta kunskap ur! Har testat Hypochylin till en hund med envis diarré och javisst det fungerade utmärkt. Så bra, så bra.
Tack! Marianne

Marianne L


Nils nedan frågade lite i Gästboken om Hypochylin till sin diarrédrabbade Boxer och jag svarade. Efter några dagar meddelade han följande i Gästboken:

Gästboken 2010-07-23 07:48

Hej igen,

Tackar att du tog dig tid att svara. Nu i morse så hade diarrén upphört efter den sjätte och sjunde tabletten. Så skönt både för han och mig. Hoppas och tror att det var taletterna som gjorde jobbet. För när jag gett han tabletterna har han kunnat hålla sig. Det kunde han ju inte innan. Då var det panik för stackarn.

Glömde ju att skriva i det tidigare inlägget att han hade en tasskada som han fick antibiotika mot. Det var efter den behandlingen magen blev dålig. Inte under själva behandlingen utan 1

2 timmar efter jag slutat. Men hoppas att det fortsätter så här nu och så ger jag han lite mer tabletter och majsvälling några dagar.

Tack för en jättebra sida!
mvh NilsGästboken 2010-06-29 14:16

Hej Kerstin
Måste bara skriva o tacka för tipset om Hypochylin på midsommar så blev vår lilla kinesflicka så dålig i magen o det blev bara värre desperat googlade jag och hittade din sida jag gav henne en halv tablett och det blev bättre efter 1.5 tabletter å är det "korvar igen mycket tacksam.
Anette Peanuts matte
Hittat på aktivhund.se 13/5 2012, skriven 2/5 2009: hej!
Jag har också varit med om ihållande diarrer och var var precis på väg att göra en vet utredning men allt vad det innebär när jag snubblade över tipset om Hypochylin (saltsyra) tydligen lider många mag hundar av för lite saltsyra i magen och då dom får i sig något dåligt eller drabbas av en magsjuka el dyl så klarar inte deras mage själv av att bli av med bakterien pga för lite saltsyra i magen. Gå in på Convocos collies hemsida o läsa om tipset av kloka gumman under rubriken "DiarrÚ, envis och mycket efterhängsen"
http://www.kebi.se/convoco/convklok.html
Detta funkade ypperligt på min lilla kille som direkt blev diarrefri! Kan vara värt att prova iaf sen ser du ju om det inte funkar! Nu kan han äntligen efter 2 mån av återkommande diarrer, dietfoder, vet besök o hemlagad mat äntligen äta som han brukar göra o han är såå pigg o glad o behöver inte äta hypochylinet längre. (Åt typ en månad)
Liisaliina
Gästboken: 2009-12-14 kl. 16:59

Hej Kerstin!
Jag har, som så många andra, suttit och letat efter något som hjälper min stackars collievalp mot diarré. När vi hämtade honom för drygt en vecka sedan blev han så dålig i magen att han satt minst i 15-20 minuter varje gång vi var ut och det kom knappt något alls. I veckan var han riktigt fin i magen efter att vi provat Canikur men nu är det ännu värre igen. Rinnande, till och med. Jag kom in på din sida tidigare idag, packade in både mig och valpen i bilen och åkte direkt till apoteket. Nu har han fått sin första "dos" och även lite morotspure så jag ber till alla högre makter att han blir bättre nu. Jag uppdaterar om resultatet sen. Hur som helst - jag ville även passa på att tacka för en jättebra sida!!
Hälsn. Marie & Gibson
Gästboken: 2009-12-15 kl. 11:08

Hejsan!
Lovade en liten uppdatering ang. hur det gick med Hypochylintabletterna till min lilla Collievalp och jag kan nu meddela att idag mår han hur bra som helst!!
Jag vill verkligen tacka för tipset! Jag ska rekommendera din sida till min vänner med hundar. För mig var den ovärderlig.
Ha en jättehärlig dag!
Marie & Gibson


Det kom ett mejl 17/10 2009

Hej Kerstin! Jättetack för rådet med tabletterna som skulle ev kunna hjälpa min dvärgschnuzer att bli bättre ( jag kommer inte på rak arm ihåg medicinen stavades (Kerstins tillägg: Hypochylin) Det blev mer än bra!!

Dvärgen har haft problem i nästan hela sitt liv men är nu vad jag kan se helt bra! Han har återgått till sitt vanliga foder och är en mkt gladare hund, och det är inte konstigt nu är han varken förstoppad eller har gaser och därmed är han nog av med sina magsmärtor!

Som bonus så fick jag under tiden ett till problem med främst collien som ådrog sig någon tjurig diarré, han som haft supermage...
Iallafall så höll vi på slita ut oss här hemma för han blev akutdålig nattetid och ville ut 4-6 gånger per natt och det bara rann ur honom.
Canicurtabletter åkte fram och så lite svältning och sedan övergång till fiskbullar utan sås och ris men så snart jag slängde in vanlig mat så var karusellen i gång. Ut hela natten och det bara rinner ur honom och samma diet igen och så samma resultat igen.
När jag förstod att "dina tabletter" kunde hjälpa vid diarré också så prövade jag även collien med detta.

Resultatet är : NU har jag två glada grabbar med fina magar igen.

Åter igen, stort tack!
A, C och S
Gästboken: 2009-10-14 kl. 20:25

Vill som många andra tacka dig för tipset om Hypochylin. Stort TACK! Min cocker på 10 månader har haft ständiga problem med magen sedan vi maskade av henne i våras. Har försökt allt inklusive veterinärbesök och dietfoder. Hon har varit bra korta perioder men återfallit igen. Det här svarade hon här på direkt, så nu hoppas jag att det håller i sig! Tänk att man kan bli så lycklig av normala bajskorvar!
MVH hälsning Annika med cockrar
Gästboken: 2009-04-30 kl. 22:35

Hej!
Du kan inte ana hur glad jag är över att jag igår kväll av en händelse kom in på din sida och fick läsa tipset om Hypochylin till hundar med ihållande diarré. Åkte imorse raka vägen till apoteket och köpte en burk åt min 8 mån whippet. Verkar funka kanon på honom då han efter att ha fått 1/2 tablett per mål inte bajsat en enda gång sedan 15 tiden idag!!! (satte sig förut ca 2 ggr/rastning)
Efter otaliga samtal med veterinär, sömlösa nätter och dyra dietfoder så verkar min lilla gosse äntligen vara diarré fri!! TUSEN tack för det ovärdeliga tipset!! detta har nog sparat mig tusenlappar på dyra veterinär utredningar.
Mvh/Lisa
Gästboken: 2009-03-06 kl. 12:57

Hej igen. En uppdatering.

Min hund var magsjuk och kräktes i flera veckor. Han fick Hypocholin i en vecka och bara färsk mat. Han hade överproduktion av kortisol, vilket mättes i slutet av veckan med Hypocholin. Vidare provtagningar skulle göras för att ställa diagnos för eventuellt Cushings sjukdom. Någon annan teori hade inte vet.

Efter detta har han mått hur bra som helst så provtagningarna är inställda tillsvidare. En teori (och förhoppning)jag har är att obalansen i magsyran gjorde honom så dålig och att det påverkade kortisolet. Tyvärr har jag inte lyckats hitta så mycket info om hur kortisolet kan reagera men jag antar att vilken sjukdom som helst ska kunna påverka. Det SKULLE KUNNA vara så att jag m h a Hypocholinet har sluppit en hemsk diagnos. Det kan man inte veta men det är intressant eller hur?
Ina

Gästboken: 2008-12-06 kl. 12:57
HELT otroligt!! Min rottispojke drog på sig en hysterisk och långlivad diarré. I över en veckas tid sprutade det färgat vatten ur honom och risavkok funkade inte. Kokt ris och kokt fisk funkade inte. Han magrade snabbt av, men blev tack och lov aldrig uttorkad och höll sig konstigt nog pigg. Provade Canikur utan någon som helst effekt.

I panik googlade jag igår morse för att se om det fanns NÅT att ta till! Hamnade här av en slump, rusade till Apoteket och köpte en burk Hypochylin, sprang hem och gav honom det och ris med fisk. Gav honom 6 småmål med ris och fisk samt tablett under gårdagen och inte en gång bajsade han under hela dagen. Började bli fundersam och undrade om det var bra eller dåligt (efter så lång diarré vågar man inte riktigt hoppas). Inte heller under morgonpromenaden kom det något.. Men så var jag just ute med honom och då bajsade han helt normalt!!! Inte minsta kladdigt ens!!

Framöver ska jag ALLTID ha Hypochylin hemma! Vilken mirakelmetod!!

TUSEN tack!! Det här var helt ovärderligt!!

Linda
Ha det jättebra & Tack igen!
Gästboken: 2008-12-02 kl. 08:59
Tusen Tack för att du har en sån supersida på nätet! Var ute och googlade om diarré hos hund och hamnade här tillslut Har en 9-månaders labbe som haft problem med diarré av och till, köpte Hypochylin och började ge henne och döm om min förvåning när det hela bara slutade tvärt! Nu funderar jag lite om hur jag ska gå vidare , tycker du att jag ska ge henne i förebyggande ett tag eftersom hon haft detta problem ett tag eller ska jag bara ta till Hypochylin när hon har problem?
Ha det jättebra & Tack igen!
Lena Jonsson
Gästboken: 2008-10-11 kl. 12:02
Hej!
Min femåriga schäferhane får alltid magproblem när det är löptikar i området. Han får inte diarré utan han kräks sådär en tre gånger om dagen samt är inte på humör och ligger mest och blänger på mig.
En hundkompis skickade din hemsida till mig och jag började använda tabletterna i torsdags. Resultatet är fantastiskt. Hans aptit är tillbaka, han har inte kräkts en enda gång. Han sover mer hemma och är busigare ute. Förmodligen har han inte klarat av att smälta maten tidigare. Hade funderat på att kastrera honom eftersom han bara har problem under löpperioder. 59 kronor för 100 tabletter är lite jämfört med en kastration.
Tack från Thomas och Kofi

Kerstins kommentar:
Tack Tomas för att du berättar. Jag hade ingen aning om att tabletterna kunde hjälpa även mot den typen av problem. Det kan säkert andra också ha nytta av.
Gästboken: 2008-09-23
Tack för svaret!
Vill bara berätta att min lilla tik mår forfarande bra på tabl och har inte ont i magen. Det är ju alldeles förskräckligt när man tänker på hur länge hon har gått och varit dålig. Vilken tur att jag hittade hit
/Kram Carina
Gästboken: 2008-09-18
Hej!
Jag vill berätta för dig om min lilla sheltietik, som jag köpte för några år sen. En underbar liten hund som var totalt utmärglad, dålig päls och totalt sönderstressad.

När hon kom hem till oss kunde hon knappt äta. Jag fick ge henne små, små bitar som hon sen kräktes upp. Hon kunde sitta i knät eller gå på promenad så kunde hon kräkas bara rätt ut. Hon vred sig i magsmärtor. Så har vi hållt på nu i ca 2 års tid. Hon har blivit bättre och gått upp i vikt och blivit mycket finare med cortison och Royals exclusive protein, men inte helt bra.

Ibland spelar det ingen roll vad hon har ätit så har hon fått ont i magen eller fått blodiga diareer. Det var när jag gav henne ris och kokt kyckling för att hon hade ont i magen och hon ändå fick diarré som jag började söka på nätet om dåliga magar.

Jag tyckte att det var så konstigt att hon inte ens kunde äta ris o kyckling. Jag hittade då din sida och gick till apoteket och köpte saltsyretabl. Testade med en 1/2 tbl innan mat och det funkade bra. Nu har hon ätit det i en vecka och det är helt otroligt!! Nu äter hon samma mat som mina andra hundar och är jättefin i magen, har inte kräkts och verkar inte ha ont. Det är helt fantastiskt. Jag har slutat ge henne cortison och det verkar gå alldeles utmärkt. Jag trodde ett tag att jag skulle få lov att ta bort henne eftersom hon knappt kunde äta något. Jag hoppas verkligen att det håller i sig.
Många varma kramar från Carina
Gästboken: 2008-06-18

Hej Kerstin!
TACK snälla, underbara Du!! Mina hundar blev DIREKT bättre efter att de fått första dosen Hypochylin. Jag är så tacksam för Dina råd!! Jag önskar Dig en fin midsommar!
Varma hälsningar Marie, Lykke o LeoGästboken: 2008-06-10
Hej Kerstin!
Jag ville bara tacka dig för att du delar med dig av dina ovärderliga kunskaper. Min 5 månader gamla Cocker Spaniel valp hade akut diarré i sex dagar och jag stod handfallen, provade alla möjliga husråd och receptfria mediciner men diarrén blev bara värre. Efter att ha läst på din sida gav jag honom en halv tablett Hypochylin och han blev genast bättre! Tusen tack.
Mvh Svandis och Lotto
Gästboken: 2005-08-02
Tack för en bra sida som inte bara är till för collie-intresserade! Har en 6 mån gammal cavalierhane som inte blev bra i magen och som var hos veterinären flera ggr när han var mindre. Hon sa bara att det var valpmage och att det skulle gå över, det tog tre veckor med diarré innan jag hittade din sida och gav honom saltsyretabletter. Veterinären var verkligen inte trevlig när jag förklarade för henne att enligt min mening så varar inte en "valpmage" i tre veckor. Du ska ha ett stort tack för att du delar med dig av dina erfarenheter, du är verkligen en klok hundgumma!
Jessica

Gästboken: 2003.03.09
Hej och tack för de fina hälsotipsen. Vår collietik har äntligen fått bukt med sina magproblem. Hon är 4 år gammal och trots många veterinärbesök kunde veterinärerna inte hitta problemet. Skyller på allergier och liknande. Nu mår hon jättebra och har fått en mycket bättre aptit. TACK, TACK, TACK.
Hälsningar Nils


Det kom också ett mejl:
Har en Berner Sennen-tik på 2 år som haft diaréer ett par dagar. Ingen feber och inget blod i avföringen.
Provade med kokt ris och kokt nötfärs, men det blev inte bättre.
Sökte på nätet, på hundsjukdomar, och hamnade på din sida.
Eftersom "Ebba" inte visade några sjukdomstecken för övrigt köpte vi vi Hypochylin på Apoteket och efter 2 dagar är hon som vanligt i magen igen.


Gästboken: 19/5 2006
Hej! Letade på internet om hur man botar diarré och fann din fantastiska hemsida. Min hund blev inte bra efter 5 dagar med fasta osv. men efter 5 salttabletter (1,5 dag)är det stopp på diarrén. Tack!Tack! Sen visade det sig att du har collies och min hund är en 4-årig collietik. Skall tävla på collie-SM i spår i Timrå snart, och utan dina saltsyretabeller hade det nog inte gått. Alice är en långhårscollie och det är min första hund så jag känner igen allt om hur det känns att vara nybörjare. Efter två års tävlande är vi uppflyttade i lydnadsklass III och godkända i högre klass spår. Brukset är absolut roligast och hon är såå säker, även på tävling. Får alltid komplimanger av medtävlare som allvarligt funderar på collie som nästa hund. Tack igen för inspiration och hjälp!!
Kirsten och Alice


Detta inlägg om diarré fann jag på Vovve.net, ett svar på en fråga om diarré.

Hej Jag har haft jätteproblem med min hund (5 mån). Hon var lös i magen i flera månader, så jag gick till vet och blev rekommenderad samma foder som du blev! men det funkade inte så vet ville ta ett test för att se om hon kanske var allergisk. Och innan hade jag provat ALLT trodde jag tills jag blev rekommenderad Hypochylin. Det är saltsyretabletter som stabiliserar magen! Har funkat jättebra för mig.
Kolla gärna in den här länken så kan du läsa mer
http://www.kebi.se/convoco/convklok.html
Lycka till!
Datum & tid: 2006-10-07 / 11:01:35
Inskickat av alexandra.


Hittat på Allt För föräldrar

Kolla här... http://kebi.se/convoco/convklok.html#post4. Dessa tebletter ger jag min golden kille, när han ibland blir dålig i magen... (vilket nu va länge sedan)... men han va oxå som valp... nästan jämt dålig i magen... Han mådde inte dåligt utan hade bara en otrolig diarré.... vet, trodde han gick och åt massa konstiga/dåliga saker.... Jag gav honom dessa tabletter, o dom hjälper faktiskt... inte så dyra heller.. finns på apoteket...
2007-07-27 10:00 Anette med M&A

Datum & tid för införandet: 2007-07-29


Replikväxling om Hypochylin på Collieforum:, med Kirsten, som skrivit till mig tidigare

Kirsten Wretstrand
Postat: 9 okt, 2007

Jag har egen erfarenhet av att använda Hypochylin, efter att ha hittat Kerstins hemsida. Min tik blev ganska dålig för 1,5 år sedan och det hjälpte inte med varken fasta eller dietmat.

Jag tvekade att ta henne till veterinären och hittade Convoco's hemsida på nätet. Jag åkte direkt till apoteket och provade tabletterna på min hund. De skall ges i samband med mat så jag gav henne helt enkelt en portion vanlig mat, fast med lite ris i. Jag gav henne 2 tabletter om dagen och döm om min förvåning när hon blev helt bra efter bara 3 tabletter. Jag fortsatte att ge henne tabletterna och och försökte efter någon vecka trappa ner. Då blev hon dålig igen. Jag gav henne tabletter igen och hon var bra igen. Jag fick ge henne tabletter under ca 1,5 månad och trappade ner till en tablett efter ett tag och sedan en varannan dag osv. Till sist var hon helt frisk och klarade sig helt utan tabletter. Det tog alltså ganska lång tid men under hela tiden hon fick tabletter fungerade hon helt normalt.

Jag har pratat med ett antal veterinärer om detta. För det första vet de inget om Hypochylin, sen säger de att det är humanmedicin och sen säger de att det är helt ofarligt så prova du. Men ingen har direkt någon lust att diskutera frågan, komma med någon teori om varför det fungerar. Det är uppenbarligen inget dom lärt sig på veterinärhögskolan. Det konstiga i det hela är att Kerstin uppger att hon fått idén från en gammal veterinär.

Jag har tipsat flera i min omgivning om Hypochylin och de som provat är helnöjda. Tänk dig själv, 100 tabletter för 36 kr och ingen veterinärkostnad. OCH hunden blir bra.
Kirsten


Convoco's:
Postat: 14 okt, 2007

.......Kirsten, får jag sätta in ditt svar här på min hemsida, i marginalen där jag lagt in en del synpunkter från folk som testat Hypochylin?.....
Kerstin


Kirsten Wretstrand:
Postat: 14 okt, 2007

Kerstin: Det får du gärna. Har precis kurerat en hund på jobbet som blev lite halvdålig. Höll i sig ett par dagar men sen gav vi honom en tablett och dagen därpå var han bra igen.

Tabletterna är receptfria och kostar inte mycket. Kan löna sig att ha en lapp med till apoteketet för de säljer inte många burkar Hypochylin. På burken står det även Glutaminsyra och skall ges vid saltsyrabrist (i magsäcken). 1-3 tabletter innan mat med 1/2 glas vatten åt barn.
Kirsten


Signaturen Disis skriver 11/6 2008 på forumet Familjeliv:

Hej! Jag vill bara berätta att mirakelkuren funkade. Jag googlade fram en massa information om hunddiarré och fastnade på denna sidan
www.convoco/convklok.html
Gav hunden halv tablett Hypochylin och efter det slutade diarré n tvärt. Helt otroligt! Kan verkligen rekommendera detta. Gå in på länken och läs! Idag har hunden bara ätit ett löskokt ägg och 3 burkar kalvfrikadeller (barnmat) och nu bajsar han normalt igen.
Phew!
Att man kan bli så lycklig av att se bajskorvar.

(Hoppas att Disis inte har nå got emot att jag sätter in hennes inlägg här, om så är fallet är det bara att höra av sig till mig, så tar jag genast bort det.)Hittat på aktivhund.se
av cicci 07 jul 2007 07:59
Ge hunden saltsyretabletter Hypochylin, finns att köpa receptfritt frå apoteket.
(här låg en lång bit av min text om Hypochylin, som jag/Kerstin redigerat bort här)
Kan säga att jag testat på en av mina hanar som hade lös mage och 2 tabl så va han bra igen //Cicci

Sidan utlagd 30/9 2003
Uppdaterad 7/10 2013

Sidan är försedd med en osynlig
räknare som använder sig av cookies.
Klicka här för mer information.