logo logo

sidan 1
HUR JAG TILLVERKAR
MINA PORSLINSFIGURER


Inledningsvis måste jag betona att jag är amatör och att jag har lärt mig det här genom trial and error. Proffsen har förstås knep som jag inte kan men det kan kanske vara intressant att veta att industriell tillverkning inte är så mycket mer rationell än min metod. Enklare former kan pressas, som exempelvis tallrikar, men metoden med torkning, glasering och bränningar är densamma för all tillverkning av porslinsfigurer och alla mer komplicerade porslinsfigurer gjuts i gipsformar enligt samma princip som den som beskrivs här. Mycket av dekoren sker dessutom hantverksmässigt även i industriell porslinstillverkning. Detta är skälet till att så mycket av tillverkningen av mer avancerade porslinsfigurer ligger i lågprisländerna. De skulle bli oerhört dyra om de vore tillverkade i Sverige.

Tillverkning av gipsformen
Porslinsfigurer gjuts i gipsformar. Först måste man alltså tillverka en gipsform. Man börjar då med att skulptera fram den form man vill gjuta, en hund i det här fallet. Eftersom figurerna krymper ungefär 17% i alla bränningarna måste man göra den här första skulpturen, som ska utgöra kärna för gjutningen av formen, större än den tänkta färdiga figuren.
I det här fallet handlar det om formar med 6-8 delar. Om man gjuter enkla figurer utan utskjutande delar kan det räcka med en tvådelad form, men om man har en hund med fyra ben kan man förstås inte ta isär en tvådelad form, efter att man gjutit, med mindre än man sliter benen av hunden. Alltså måste gipsformen vara så konstruerad att man kan ta isär den bit för bit och så att det nygjutna figuren inte skadas.

Vartefter bitarna är färdiggjutna använder jag de färdiga delarna för att gjuta nästa del.
När alla delarna av formen är klara får formen stå och härda. Det tar någon eller några veckor. Den måste vara tillräckligt torr när man börjar gjuta för att kunna suga upp vätska.

Gipsformarna håller sedan bara till ett visst antal gjutningar därefter får jag göra nya. De slits nämligen ner av porslinsmassan och till slut blir de gjutna porslinsfigurerna så skrovliga och ojämna när man tar dem ur gipsformen att det är lättare att göra en ny form än att fixa till den färdiggjutna lerfiguren.

fotoModellen tillverkar jag av cernitlera. Den kan användas flera gånger även om den ofta behöver repareras från gång till gång då gipsgjutningen går ganska illa åt figuren.
Foto/gipsgjutning

När modellen är klar gjuter man gipsformen. Figuren, kärnan, bäddas in i plastilin så att endast den del syns som ska utgöra första gipsformbiten. Formen gjuter jag i etapper i en "låda", och runt modellfiguren, där jag får bygga upp delarna av gipsformen, som jag just då inte gjuter, med plastmassa.

Foto/gipsgjutning

Foto/gipsgjutning
Den tillredda gipsen hälls på och det hela får härda under någon timme innan man tar loss formdelen från plastilinmassan för att använda den till gjutning av nästa formdel Den nästan färdiga formen, nu fattas bara den lilla biten fram under magen på valpen. Benen får fungera som ingjöt i den här formen, dvs hålet som jag häller i porslinsmassan genom.

Fortsättning, sidan 2Till K. Berminges Galleri
Till K.Berminges allmänna hemsida


Sidan uppdaterad 11/10 2005

Stäng


Sidan är försedd med en osynlig
räknare som använder sig av cookies.
Klicka här för mer information.