Logo Motvallsbloggen

Länk till Nya Motvallsbloggen

Cookies

Kerstin Berminges blogg om
samhällsfrågor, politik och filosofi

Maj 2005, sidan 1 ( 2 )

Om mig


29/10 2010
Nu är Motvallsbloggen på Alba uppe igen.
Nästa sida (2)

23/5 klockan 16.30
Om arbetslösheten
Idag skriver jag bara in denna länk till Dan Josefssons artikel i AB

klockan 19.30
Fick lite mer tid och kan inte låta bli att kommentera Dan Josefssons artikel. Mycket välskriven, borde läsas av alla som tror på kampanjen mot de arbetslösa och på annat sätt utslagna, som tror att dessa i huvudsak är lata och arbetsovilliga, och som är med och hetsar mot dessa människor.

Den ekonomiska politik som förts sedan slutet av 80-talet, då jag häpnade över socialdemokratins nya och borgerliga ansikte, kan knappast benämnas annat än "Social terror", eller varför inte "Social ingenjörskonst", begreppet som högern använt som skällsord, för att beteckna välfärdsbygget under 1900-talet.

Jag har skrivit om detta tidigare, både på Motvallsbloggen och på min hemsida (Surkartarna), och Dan Josefssons artikel i AB idag visar på ett otäckt sätt hur den här ekonomiska politiken vilar på samma princip som exempelvis USA tillämpar när man nu utsätter människor för tortyr, som en kvinnlig historiker skrev om i samma tidning för inte så länge sedan. Man vet att tortyr inte leder till att man får fram viktiga uppgifter, man använder den, mot slumpmässigt utvalda i många fall, för att skrämma oppositionella rätt och slätt. Man vet att det inte blir fler arbeten för att man förnedrar de arbetslösa och sjuka, men de ska må dåligt och fungera som avskräckande exempel.

Vad värre, man vet att majoriteten av landets invånare saknar grundläggande kunskaper i nationalekonomi, varför det är lätt att lura denna majoritet.

Här har jag skrivit om ämnet tidigare:
2/2.04: Vi är endera för lata eller för gamla

Fler inlägg om samma sak finner man i förteckningen över innehållet i Surkartarna och i förteckningen th över tidigare inlägg i Motvallsbloggen.

Kommentera


Kommentar:

Jag läste också Dans artikel i Aftonbladet och håller med dig till hundra procent.
Lasse Strömberg
fotolasse.se

24/5 klockan 23.05


Kommentera


Svar:
Och det fanns ändå de som förstod och som varnade! Jag minns hur otroligt upprörd jag var när man slog in på den vägen som Dan Josefsson beskriver i artikeln. Jag undrade den gången hur lång tid det skulle ta innan de som var ansvariga för den "nya politiken" blev omnämnda i massmedia, som dem som körde Sverige i sank. Det tog alltså c:a 15 år.

Carl Hamilton och Dag Rolander har också skrivit om detta, i boken Att leda Sverige in i krisen. Moral och politik i nedgångstider", som kom ut redan 1993 (Norstedts förlag). En liten bok jag verkligen vill rekommendera.
Kerstin
25/5 klockan 00.35

Kommentera


Till toppen

22/5 klockan 13.20
Nej - allting är inte bara berättelser
Det har blivit populärt, både inom vissa vetenskaper och inom kultureliten, att hävda att allting är totalt relativt, att allting bara är berättelser - när man sagt det tycks man sedan kunna hävda vad som helst om den verklighet som antas inte existera.

Denna mentala relativism för oss rakt in i det absurda. Det är visserligen riktigt att vi aldrig kan vara helt säkra på någonting, och att den verklighet, som "sanningen" rimligen bör handla om, är så komplex att det är omöjligt att slutgiltigt och absolut säkert bevisa något om den. Men att förneka att den finns är rent ointelligent. Den som verkligen lever utifrån föreställningen att det överhuvudtaget inte finns någon verklighet och som tror att verkligheten är vad han eller hon vill föreställa sig att den är, blir inte gammal.

Anser man att det inte finns någonting annat än "berättelser" sätter man "sanningen" i svärdseggen. Då har den rätt som är fysiskt eller institutionellt starkast och då är det meningslös med forskning och vetenskap. Då handlar allting bara om propaganda, om att övertyga motståndare med känslomässiga argument, eller med svärdet.

Det är visserligen så att propaganda är otroligt effektivt och att vi alla tenderar att tro det som (vi tror att) alla andra tror, men verkligheten blir inte vad propagandamakare försöker få oss att tro, hur effektiv propagandan än är och hur många människor den än kan lura.

Det dödas människor i Irak, av amerikansk militär, och det plågas människor på Guantanamo, det avrättades mängder av människor i koncentrationslägren i Hitlertyskland, även om somliga inte vill tro något av detta. Man slår ihjäl sig om man hoppar från ett flygplan från 10.000 meters höjd och utan fallskärm, ingen berättelse eller inbillning i världen kan förändra de här sakerna.

Dags att återupprätta "fakta" alltså, och sluta mumla om vars och ens sanning. Det må vara att alla människor håller sig med diverse föreställningar som de tror blint på, och i den meningen lever i sina egna berättelser, men detta är ett psykologiskt problem, inte en "sanning" om den reella världen utanför enskilda personers föreställningar eller berättelser. Det finns en empiri, en verklighet att studera och försöka kartlägga! Man kan få fram sämre och bättre information om denna verklighet, förklaringar som ligger närmare eller längre ifrån verkligheten. De bättre borde vara eftersträvansvärda.

Kommentera


Kommentar:

Hemmablind:
Du har så rätt så, verkligheten talar sitt tydliga språk, trots propagandan. Det är, som du nämner, tydligt nu i backspeglen vad gäller nazismen, glappet mellan propagandan och verkligheten. Lika tydligt är det, i backspeglen, vad det gäller kommunismen, glappet mellan propagandan och verkligheten. Varför utelämnar du detta klockrena exempel på propagandans makt över människorna? Jag höll på att skriva att det är för mig en gåta, men...du är inte intresserad av att granska alla berättelser...
Stina
23/5 klockan 10.44


Kommentera


Svar:

Bra att du håller med mig om att det föreligger ett glapp även mellan liberalismens och konservatismens ideologier å ena sidan och praktiker å den andra. Det är detta som behöver påpekas idag, inte de glapp du skriver om. Dem påpekar andra så ofta att ingen torde ha ungått informationen därom och jag har aldrig förnekat dem!
Kerstin
23/5 klockan 05.00

Kommentera


Kommentar:

"Verkligheten finns visst det, för hur skulle världen annars se ut?" Tja... För mig är det inte verklighetens form och substans av något större intresse att diskutera. För mig är det helt okej om du lever i en värld där solen går upp, men tvärsäkerheten vänder jag mig bort ifrån. Annars tycker jag själv det är spännande att höra den intellektuelle som står i begrepp att gå på toaletten gensvara påståendet "Men var inte kissnödigheten en social konstruktion!?"
Ingmar
23/5 klockan 15.04


Kommentera


Svar:
Jo Ingmar, det var just det !
Kerstin
23/5 klockan 17.20

Kommentera


Till toppen

21/5 klockan 13.30
Posten, ganska onödig - eller?
Sverige har haft en av världens mest effektiva infrastrukturer, posten har varit en del av denna struktur, och det har varit en viktig del i vår konkurrenskraft. Sverige har därför fungerat mycket bra - jämförelsevis! Nu börjar Sverige fungera allt sämre (telefonköandet är bara ett exempel) och rivningen av infrastrukturen fortsätter, ja takten som den rivs med accelererar. Posten, denna fantastiska serviceinstitutionen, är redan ett minne blott och nu förefaller man planera för definitiv nerstängning av resterna av den, med mer sporadisk brevutdelning som en "försiktig" början.

Den enda förklaring jag kan komma på, till att man fortsätter att försämra svensk infrastruktur, är att de stora internationella företagen, de där som har kastat loss från Sverige och som tycks ha alla politikers öron, inte längre anser att Sverige är något att satsa på, att de anser att den där tarmen på Skandinaviska halvön lika gärna kan lämnas åt definitiv förslumning. Dess ynkligt lilla befolkning utgör ändå inte någon intressant marknad och är den ingen lönsam marknad så behöver den inte heller någon infrastruktur.

Men det är kanske bara så enkelt att de som bestämmer i det här landet, företagsledare och politiker, inte förstår hur viktig en väl fungerande infrastruktur är. Kan de verkligen vara så okunniga? Man vill ju inte tro det men tror man inte det så återstår bara illviljan som förklaring: "Nu suger vi ut det sista ur det här lilla landet, sedan struntar vi i det och låter det förfalla".

Kvinnojourerna:
Hörde vidare på Konflikt, att det föreslagits i en kommun att bidragen till kvinnojouren skulle dras in, med anledning av vad som sades i det famösa TV-programmet om Bellas vänner, vilka blir lidande på detta tro? Som sagt, illvilja eller okunnighet? Välj det som önskas!

Kommentera


Till toppen

20/5 klockan 21.20
Telia lovar igen!
Idag visste jag inte om jag skulle skratta eller gråta. Fick ett brev från Telia, där man talar om för mig att jag nu har ett bredband från dem med 0,25 Mbit/s nerladdning! Jo hej! Vi är väldigt glada, som jag redan skrivit om, om vi kommer upp i nerladdningstid som är lika snabb som det gamla telefonmodemet var, som högst kommer vi upp i 0.04 Mbit/s - mitt i natten, som sämst har vi varit nere på 0,009 Mbit/s.
Men nu, talar man om i brevet, har vi chansen att för ytterligare endast 30 kr/månad få bredband med 0.5 Mbit/s nerladdning (om jag förstått informationen rätt, Telia är nu inte imponerande vad gäller att ge information).
Trot den som vill!!!

Men det är kanske värt 30 kr/månad att komma upp till 0,02-0,08 Mbit/s. Det skulle kännas svindlande. Kunde man sedan komma ut på bredbandet snabbare än efter 10-30 minuter så vore livet fullkomligt.

Hur skulle det vara om Telia tog lite av de där pengarna de har över, och som de ska återköpa egna aktier för, till att bygga ut kapaciteten så att kunderna fick det de lovas och betalar för? Fast det ger förstås inte lika stor bonusutdelning som att driva upp aktiekursen!

Kommentera


Kommentar:

Bor ni så långt ifrån telefonstationen? Träligt med långsam förbindelse. Men de BORDE ju klara av att skrämma upp den i 0,5 Mbit om det inte är mil till stationen.
Jinge
21/5 klockan 10.20


Kommentera


Svar:
Tror jag inte går utan vidare. Vi bor egentligen bara några km från stationen och somliga grannar har bra förbindelse så vi börjar misstänka att det är vår ledning fram till huset som är dålig. En bekanting som är fd. televerkare förslog detta. Vet inte dock eftersom de andra på samma ledningstarm inte har internetuppkopplingar, vad vi vet, så vi kan inte jämföra
Inte beror det på min Mac heller, för maken, som har PC, har samma problem med långsam uppkoppling och hans dator är helt ny med senaste system och finesser.
Kerstin
21/5 klockan 13.45

PS 23/5 klockan 02.30: Igår morse (söndag), klockan 9 tappade maken hakan. Han hade nerladdningshastighet på nära 0.25 Mbt/s. Väckte mig glad som en lärka och berätta om det stora undret som hade skett. Men säg den glädje som varar beständigt. När jag skulle gå ut på nätet fram emot middagstid så tog det för det första 25 minuter att komma ut, för det andra hade jag den gamla vanliga nerladdningshastigheten på 0.03 Mbit/s. Så man undrar ju vad det är för spöken som härjar i våra ledningar. Gissar att nästan alla på stationen hade kopplat ur sina telefoner och datorer innan de begav sig ut i natur eller trädgård, som vi ju gör på landet när det är risk för åska, så att maken var nästan ensam på nätet i morse. I så fall handlar det om att man kopplat upp mycket mer folk till bredbandet än man har kapacitet för. Så nu börjar jag fundera på att KO-anmäla Telia, eftersom man kör med gravt vilseledande marknadsföring och tar ut avgifter för sådant man inte levererar.

Kommentera


Till toppen

20/5 klockan 00.55
Telefonköer - ett gigantiskt slöseri med resurser
Har suttit i telefonen idag, för att komma fram till Telias support, och Telia av alla företag borde väl kunna ha snabb telefonsupport, borde väl kunna hålla sig med telefoner så att det räckte! Men, som alla andra företag numer så har man gjort det till affärsidé att rationalisera med "kundernas" tid, till en gigantisk nationalekonomisk kostnad, såväl som företagsekonomiska kostnader.

Det här eländet med telefonköer uppkom successivt i början av 90-talet, när företagen började med bonusprogram, för sina direktörer, baserade på företagens aktiekurser och då aktierna steg i värde ju fler personer företagen sparkade.

De första företagen som rationaliserade bort ett antal telefonister tjänade förstås på förfarandet. De lade därmed över kostnaderna på andra företag, eller på sina kunder, de där som fick börja vänta i eländigt långa telefonköer. När så småningom alla företag, såväl som offentlig sektor, hade rationaliserat på samma sätt så hade man bara gjort Sverige mycket mer irrationellt och mindre välfungerande.
Vid det laget, någon gång från mitten av 90-talet, började företagen få betala för gungorna vad de hade sparat in på karusellen. Det kostar faktiskt att ha anställda sittande i telefonköer.

Jag hade göra en kvart att komma fram till en support av kött och blod. Det stod 25 personer före mig i kön, som enligt roboten i telefonen beräknades ta 9 minuter att expediera. 25 personer som alla får vänta c:a 10 minuter gör 250 vänteminuter = drygt 4 väntetimmar/10-minutersperiod. Under en timme väntar folk sammanlagt 24 timmar i telefonkö bara i denna telefonkö alltså. På en 8 timmars arbetsdag får vi 192 väntetimmar, vilket är nästan 5 hela arbetsveckor för en person! På 300 dagar ger det 57.600 väntetimmar, alltså mer än 1.500 arbetsveckor på ett år, grovt räknat. 1.500 arbetsveckor är i runda tal 40 heltidstjänster - bara i kön till Telias bredbandsupport!

Hur många sådana här telefonköer har vi numer i Sverige? Jag har dessutom tillbringat betydligt mer tid än 10 minuter i en hel del telefonköer.

Det hela måste handla om ett gigantiskt slöseri med arbetstid, och kosta enorma summor för företag och offentlig förvaltning, kostnader man tydligen tycker är rimliga att ta för att upprätthålla hög arbetslöshet.

Vem påstår sedan att ohejdad marknadsekonomi är effektiv!

Kommentera


Till toppen

18/5 klockan 23.00
Om någon undrar
varför min bloggadress inte lades ut på Aktuellts hemsida efter programmet om bloggar, där de medverkande bloggarnas adresser utlovades, så ligger det till så här:

Jag fick en förfrågan om fem favoritbloggar redan av journalisten som var hemma hos mig och intervjuade. Fundera lite och sade sedan att jag inte kunde lämna ut fem favoriter eftersom jag läste flera än så som var bra och inte ville utelämna några.
Igår eftermiddag fick jag ännu en gång en förfrågan per mejl, om mina fem favoriter och svarade så här:

Jag vill nog inte lämna favoriter i det fallet, eftersom jag inte kan plocka ut fem stycken och inte tycker om att utelämna flera som jag kanske tycker är lika bra och jag är tacksam att du respekterar detta.

Det respekterade man svarade man och uteslöt adressen till denna blogg!

PS 19/5 kl. 19,40: För övrigt var det ett bra inslag om bloggning. De andra gjorde fina insatser, någon närkedialekt hos dig Urban märkte jag inte och trevligt att få se både dig och Fredrick.

Har annars varit avstängd från världen. Den där kvarten det skulle ta Telia att införa den automatiska inloggningen varade i minst sju timmar här ute i skogen!

Kommentera


Till toppen

18/5 klockan 14.45
Om import av välutbildad arbetskraft
Vår finansminister har idag förklarat att man ämnar öppna Sverige för utomeuropisk arbetskraftsinvandring, något som, säger han, skulle kunna få företagen att inse att det går att anställa även de arbetslösa invandrare vi redan har i landet, vilket skulle leda till ökad integration.
Uttalandet är inte bara kryptiskt, det är rent och medvetet vilseledande. Det handlar förstås om import av högutbildad arbetskraft från framför allt Asien, datatekniker, biokemister osv, om att tillmötesgå de stora företagens önskemål i det här avseendet, som har helt andra grunder för att vilja importera högutbildad arbetskraft än att de vill lära sig förstå att man kan anställa inhemsk invandrad och välutbildad arbetskraft.

De ekonomiska eliterna har, alltsedan den traditionella kolonialismens glansdagar, systematiskt utnyttjat importerad arbetskraft från mindre utvecklade länder, eller från länder med stor fattigdom och hög arbetslöshet. Sådan arbetskraft blir foglig, är lätt att förtrycka och suga ut då den inte har möjligheter att klara sig på egen hand i främmande länder, vilket gör att den kan behandlas fullständigt hänsynslöst och kan betalas sämre än inhemsk arbetskraft, som har andra möjligheter i ett land de känner på sina fem fingrar.

Till Östafrika importerade man indier för att bygga järnvägarna under 1800-talet sedan man konstaterat att "man inte kunde lita på afrikaner" att göra jobbet. Afrikanerna lämnade nämligen bygget om de kände sig missnöjda (vilket beskrevs som att de inte var arbetsvilliga, saknade ansvarskänsla och liknande). Den importerade indiska arbetskraften kunde inte, som afrikanerna, strunta i att arbeta om den blev missnöjd med behandlingen, eftersom den inte kände till landet, inte visste hur man överlevde där, inte hade några kontakter eller släkter att falla tillbaka på och inte kunde resa hem igen. Till USA, liksom till Brasilien, där man försökte men aldrig lyckades förslava indianerna, importerade man afrikaner att slita ont för eliterna, i USA-fallet som slavar och ägodelar.

De svenska företagens välkända rop efter utländsk välutbildad arbetskraft är således en fortsättning på den politik som visat sig så "lyckosam" under historien, ett enkelt sätt att skaffa sig billig och foglig arbetskraft. Denna, får vi anta, ska endast få stanna i landet så länge den arbetar för det företag som tagit hit den.
Det nya är att man nu också börjar pressa de välutbildade på samma sätt som man tidigare pressade och sög ut kroppsarbetare, vilket i och för sig inte är förvånande.
Det nya är också att vi har en socialdemokratisk regering som inte längre förstår vad det är som händer och vilket spel den är med och spelar - eller gör den det?

Se även Jinges blogg idag.

Kommentera


Kommentar:

Finns ju ingen som helst anledning att importera arbetskraft - må de vara norrmän eller indier - till ett land med så pass hög arbetslöshet som Sverige. Såvida man inte har en mörk agenda där olika fraktioner från arbetarklassen spelas ut mot varandra. Och det vore förfärligt. Tröttsamt med alla snåla företag som i jakt på mera profit kör över människor och dessutom tillåts fortsätta göra det av vår sk sosseregering.
Fredag
19/5 klockan 00.23


Kommentera


Svar:
Visst Fredag! Vore väl OK att importera arbetskraft om den faktiskt behövdes, men när det i själva verket handlar om att knäcka dem som behöver anställningar och som redan finns i landet, då är det illa! Dessutom är det ju väldigt tveksamt om Västvärlden ska dränera Asien på välutbildad arbetskraft.
Kerstin
19/5 klockan 01.10

Kommentera


Kommentar:

Jag är nog rädd att det här tänket leder fram till depression...
Bengt
19/5 klockan 16.04


Kommentera


Svar:
Det har det nya tänket redan gjort. Vi hade en sådan under 90-talet. BNP/capita minskade mer under 90-talskrisen än under 30-talsdepressionen, om jag inte är felunderättad!
Kerstin
16/5 klockan 02.18

Kommentera


Till toppen

17/5 klockan 20.00
Sveket mot våra äldre - ska det aldrig ta slut?
Apropå ett mejl jag fick idag från en bekant som är förtvivlad över hur hennes åldrige pappa drogas ner och behandlas:
Jag undrar hur många anhöriga, till äldre och till dementa på äldreboenden, som inser att många av de underligheter och besvär de iakttar hos sina åldriga anhöriga i själva verket är biverkningar av de lugnande och antidepressiva medel, psykofarmaka och sömnmedel som man drogar i stort sett alla äldre människor med idag, gamla som dessutom tål medlen mycket sämre än yngre människor.

Det klagas över att de äldre svälter. Vet folk i allmänhet att många av ovan nämnda preparat ger bitter smak i munnen? Hur gott är det att äta om allting smakar bittert?
Alla som har äldre anhöriga borde också veta:

  • att somliga gamla drabbas av allvarliga sväljproblem när de äter lugnande preparat, så allvarliga sådana att de helt enkelt inte kan svälja.

  • att de gamla ofta drabbas av yrsel av de här preparaten och ramlar på grund av detta. Vet man hur det går för äldre dementa människor som bryter lårbenshalsen, att de ofta drogas ner så kraftigt efter operationen att de överhuvudtaget inte kan resa sig, sedan inte sällan drabbas av lunginflammation därför att de inte kan andas effektivt, och dör inom någon eller några månader, en plågsam död i många fall.

  • att många gamla blir mycket oroliga av de här drogerna, så oroliga att de inte kan sitta stilla, för, som min mamma sade, när hon var ordentligt drogad och inte kunde sitta stilla mer än några sekunder i taget: "Det kryper i hela kroppen".

  • att en del drabbas av allvarlig dimsyn när de äter de här medlen.

  • att somliga gamla blir mycket mer förvirrade än de skulle behöva vara om de inte drogades så kraftigt?

  • att somliga drabbas av allvarliga beröringssmärtor av de här preparaten, så allvarliga att de kan skrika när man berör dem.
De äldre äter inte bara ett sådant här medel, de får ibland tre eller flera av samma slag och man kan inte, som ofta görs från ansvarigt håll, bara skylla på att det handlar om olika läkare, där den ene inte vet vad den andre gör. Det är mycket vanligt att samma läkare skriver ut flera sådana här preparat samtidigt till en åldring.

Läs exempelvis om hur min mamma blivit behandlad. Andra har det ännu mycket värre.
Vill du, som läser det här, själv bli behandlad som många äldre behandlas idag?

Kommentera

Kommentar:

Jag har sett en del av de biverkningar du beskriver. Jag har en gammal far som bor ensam i en egen lägenhet och som varje dag tar en serie droger av olika slag, fördelade på dygnets timmar med hjälp av apotekets dosförpackningar av plast. Där är problemet att medicinerna skrevs ut av en läkare för flera år sedan och sedan vågar ingen annan läkare ta bort någon av dem som finns på listan. Även om det är en medicin som han uppenbarligen inte längre behöver och som ger tydliga biverkningssymtom. Och trots att han inte har träffat den läkare som är ansvarig för medicineringen på flera år.
Den förtvivlade sonen
17/5 klockan 20.45


Kommentera


Kommentar:

Snart är 10-talisterna ur tiden. 20-talisterna kallas, inte för inte, för medicinberget. Och snart är det dags för 30-talisterna att konsumera läkemedel och kommunal äldreomsorg. Kommunal äldreomsorg kallas för Särskilt boende och nog är det särskilt alltid. 40-talisterna, köttberget, vart ska ni ta vägen? 50-talisterna behöver kanske ännu inte bry sig och 60-talisterna flyttar kanske till varmare länder. 70-talisterna uppmanas att besöka gamla farmor och mormor och titta i medicinskåpet, ni som är vana att ifrågasätta. 80-talisterna kan väl kolla via Internet!
40-talist
17/5 klockan 20.50


Kommentera


Kommentar:

Otroligt men sant! På Folkhälsoinstitutets hemsida, Utblick, hittade jag en artikel som skrevs år 2002. Nu är det år 2005 och ingenting har hänt med överförskrivningen av piller. Det är värre än någonsin. Fler än någonsin, engagerar sig dessutom mot nerdrogningen på våra äldreboenden. Ändå händer ingenting, snarare tvärtom. Antidepressiva, neuroleptika och sömnpiller i parti och minut och därtill laxermedel då flertalet piller antingen ger förstoppning eller diarré. Hur behandlar vi egentligen våra gamla? Var finns alla anhöriga som skulle kunna sätta stopp för detta vanvett?
Britt
17/5 klockan 20.54


Kommentera


Svar:
Tack för era inlägg. Ämnet engagerar ju alla oss som står mitt uppe i det och vi behöver vara många som kämpar för den här saken. Det har ju skrivits en hel del i massmedia om saken den senaste tiden, men jag tycker nog att det inte riktigt kommer fram hur det faktiskt ser ut på många äldreboenden. Så tycks de flesta anta att de gamla inte äter för att maten är dålig (vilket den kanske är på många ställen) medan mitt intryck är att många inte kan äta, vilket är ännu värre! Det gällde min dementa mamma när hon var som värst nerdrogad, då hon tuggade och tuggade och det oftast slutade med att hon gick från matbordet och stoppade undan tuggorna lite här och där. Hon kan ju knappast var den enda! Så fort man slutade droga henne (något jag fick kämpa hårt för) började hon äta normalt igen.
Kerstin
17/5 klockan 21.55

Kommentera


Kommentar

I STRÖMSUND-HAMMERDAL har sveket minskat!
/Britt
29/6 klockan 00.11


Kommentera


Kommentar:

Detta är väl ett svek om något?
Ädre blir fullproppade med läkemedel.

/Britt
3/7 klockan 10.20


Kommentera


Till toppen

16/5 klockan 13.55
Har man räddat första maj eller?
Så var det då slut med den lite längre pingsthelgen. Återstår nu bara att se om den socialdemokratiska regeringen lyckats rädda kvar första maj som en helgdag med sin "reform", eller om de borgerliga, efter en ev. valseger, ändå avskaffar denna dag som helgdag.
Man gjorde ju från borgerligt håll ett smart drag när man lade sista inlämningsdagen för självdeklarationen till dagen efter första maj. Meningen var förstås att svenskarna skulle sitta hemma och svettas över deklarationsblanketterna och förarga sig över skatterna den dagen, istället för att gå ut och demonstrera.

Kommentera


Kommentar:

.. blev inte så stor. Numera är det ju otroligt enkelt, i alla fall för en vanlig löntagare utan vare sig förmögenhet, låneskulder eller hus.
Susanne
16/5 klockan 23.01


Kommentera


Svar:
Men när man införde den nya dagen för inlämning av deklaration kunde man inte deklarera på nätet och dessutom är det ju faktiskt ganska många "vanliga löntagare" som har hus, rotavdrag, skulder, lån, reseavdrag, avdrag för dubbelt boende, mm.
Kerstin
16/5 klockan 01.50

Kommentera


Kommentar:

Så det är "borgarna" som smart nog sett till att "arbetarna" inte skall ha kraft nog att demonstrera mot höga skatter på första maj?? Nu är inte jag med alls... om "arbetarna" skulle gå ut och sjunga internationalens andra vers "och under skatter vi digna ner" eller hur den går så skulle knappast "borgarna" känna sig träffade....
Stina
21/5 klockan 16.12
annat inlägg av Stina


Kommentera


Svar:
Det har kanske undgått dig att de borgerliga har kampanjat för sänkta skatter i minst 50 år!
Internationalen kan jag dessvärre inte. Har bara gått i ett enda demonstrationståg hela mitt liv - och det var för misshandlade och dödade kvinnor i Sverige, för några år sedan, där sjöng man inte Internationalen - man sjöng inte alls!
Idag önskar jag dock att jag hade gått i fler demonstrationståg, inte minst mot USA:s krig och mördande i Vietnam och i andra länder.
Kerstin
21/5 klockan 00.00

Kommentera


Kommentar:

Att en del av Sveriges befolkning vill ha sänkta skatter är inget nytt för mig. Att man därmed är "borgare" är inte självklart för mig dock. Vad jag inte ser är kopplingen mellan första maj och deklarationerna. Du menar kanske att medborgaren blir upprörd över skattetrycket i och med deklarationen och därför vill ut och sjunga internationalen? Eller menar du att ingen orkar ut och demonstrera för att det är jobbigt att deklarera (och det har väl inget med skatterna att göra)? Eller menar du att "borgarna" har lagt deklarationsdagen så nära första maj för att på ett illasinnat sätt påminna folk om skatterna så att de tappar lusten att demonstrera för sossarna och därmed för höjda skatter? Själv tycker jag att första maj helt har tappat sin roll och bara är en manifestation för det bestående. Lite upppiggande var det ju i år när Kds tåg var tre gånger så långt som i Uppsala. Jag menar om det handlar om demonstration så är det ju MOT makten det skall demonstreras, inte med.
Stina
22/5 klockan 20.29


Kommentera


Svar:
Stina skriver:
Eller menar du att "borgarna" har lagt deklarationsdagen så nära första maj för att på ett illasinnat sätt påminna folk om skatterna så att de tappar lusten att demonstrera för sossarna

Ja, precis det menar jag.

Nu var det så dessutom, att det var en borgerlig regering som förlade sista inlämningsdagen till dagen efter första maj, och då handlade arbetardemonstrationerna just om att demonstrera mot makten. De borgerliga hade antagligen inte tänkt sig att bli bortröstade så snabbt igen.
Kerstin
22/5 klockan 21.30

Kommentera


Till toppen

15/5 klockan 01.55
Vilka är incitamentslagarna konstruerade för?
Lyssnade på Försäkringskassans generaldirektör i lördagsintervjun. Företagen kommer att ta mer ansvar för sina anställdas hälsa ju mer av kostnaderna för sjukskrivningarna man lägger på dem, förstår man när man lyssnar. Återigen en teori som inte fungerar för att den inte tar hänsyn till verkligheten

I verkligheten handlar det nästan aldrig om företagens, eller kommunernas kostnader utan om personliga sympatier och antipatier, om intriger och rävspel, om subjektiva åsikter och okunskap, om villfarelser och tillkortakommanden i de statliga och kommunala institutionernas hierarkier och i företagsstrukturerna.

De stora företagens högsta ansvariga ser inte de anställda på golvet, och mellan de ekonomiskt ansvariga på de högsta höjderna, (de där som har fullt upp med att konstruera goda bonusprogram för sig själva,) och "oxarna" på golvet, finns en hel kader av mellanchefer som ofta inte, eller inte alls, har samma målsättning som lagstiftarna tänker sig och som företaget kanske har - på papperet.

Ute i verklighetens företag vimlar det av mellanchefer som kör sina egna lopp, som djävlas med underställda, som mobbar dem till sjukdom som de vill bli av med av en eller annan anledning, för att de inte tycker om personerna ifråga, för att de känner sig hotade av underställdas högre kompetens, för att de själva äter antidepressiva och därför förlorat förmågan att känna empati med sina medmänniskor, som inte förstår, eller struntar i att det blir billigare att skaffa en kontorsslav en ergonomiskt riktig stol än att slita ut dennes rygg.

På de här chefsfigurerna, och de tycks bli fler och fler, biter inte de teoretiskt uppkonstruerade "incitamenten". Vill en mellanchef bli av med en underställd, som inte har en chans att säga upp sig för att det inte finns andra jobb att få, så struntar mellanchefen högaktningsfullt i om den underställde drivs till långtidssjukdom och kostar företaget mer pengar och samhället ännu mer.

Det här såg jag också inom kommunerna under slutet av 80-talet och i början av 90-talet, då målstyrningen introducerades där. Innan jag varit kommunalt anställd trodde jag att kommunanställda ville skapa så goda förhållanden som möjligt för invånarna i kommunerna, att de ville använda skattebetalarnas pengar så effektivt som möjligt och att de kände till lagstiftningen på de områden de förvaltade. Ingetdera var fallet kom jag snabbt underfund med. Det handlade istället om personliga relationer, om svågerpolitik, om konkurrens mellan kommunens makthavare, och för att vinna maktkamper eller prestige kunde man slösa hur mycket som helst med skattebetalarnas pengar. De togs ju inte ur den egna fickan, lika lite som de tas ur mellanchefernas fickor ute på de större privatägda företagen.

Så hur vore det om våra lagstiftare började ta hänsyn till verkligheten istället för att planera och lagstifta utifrån världsfrånvända idealisters fantasifulla teorier!

Ett bra land byggs på goda institutioner, anpassade efter människors faktiska beteenden och verkliga strävanden.

PS: Oj oj. Idag har telia ändrat sig igen och lovar automatisk inloggning fr.o.m. 19/5. Blir spännande att se om de håller vad de lovar denna gång.

Kommentera


Kommentar:

Bra kritik enligt min mening - jag kan instämma i mycket utifrån egna erfarenheter.
Har Kerstin några förslag på hur man ska göra?
Henrik
16/5 klockan 17.29


Kommentera


Svar:
Skapa arbetskraftsbrist istället för arbetslöshet, då tvingas företagare och chefer vara rädda om dem de kan få och behandla sina anställda anständigt. Då är man rädd att förlora arbetskraften! Det var så det var i min ungdom (eg. fram till slutet av 80-talet i Sverige), och jag råkade aldrig någonsin ut för dessa otrevliga typer till chefer och den mobbing, från chefer och arbetskramrater, som alltför många drabbas av idag.
Det går, med en Keynesiansk ekonomiskt politik, och med en sådan får man ett annat samhälle, som blir mycket trevligare för det stora flertalet.

Den nyliberala utbudspolitik man för idag, som bl.a. har som målsättning att skapa "större utbud" av arbetskraft, alltså högre arbetslöshet, bäddar för usla arbetsförhållanden för allt fler människor, medan de allra rikaste bara blir rikare och får det allt bättre (en tid)!

De nyliberala nationalekonomiska doktrinen bygger på en människosyn som går ut på att folk i allmänhet är lata, slöa och arbetsskygga så att de måste piskas till effektiva arbetsinsatser (skär ner socialbidrag, arbetslöshetsunderstöd, sjukpenning etc, så är folk beredda att slita många fler timmar för urusla löner, lyder den nyliberala sången), medan topparna däremot måste lockas att arbeta med moroten (högre löner och ofantliga bonusar).
Det handlar alltså om två slags människor som måste behandlas helt olika för att de ska idas arbeta, de undermåliga, de som är som oxar, som måste piskas (management by stress, management fy fear, och stressade och rädda människor blir ofta otrevliga mot sina medmänniskor) och de intelligenta, de överlägsna, som vi alla anses vara så beroende av att de måste belönas rikligt för sina viktiga samhällsinsatser, för annars skulle de inte göra några sådana insatser.
Just den människosyn som socialdemokratins och fackföreningarnas grundare protesterade mot alltså!
Kerstin
16/5 klockan 21.00

Kommentera


Till toppen

14/5 klockan 12.10
Kontrollerande verksamhet självklar för seriösa forskare
Apropå de forskare i Göteborg som vägrat lämna ut forskningsmaterial till ett par andra forskare för granskning (som bl.a. Mats skriver om idag), finns det goda skäl att diskutera den medicinska forskningen och hur den ska organiseras för att fungera acceptabelt väl. Som det är idag tycks området bitvis vara rena träsket, i synnerhet läkemedelsföretagens forskning, som sällan kontrolleras ordentligt. Ska återkomma till den saken framöver.

Vetenskap bygger just på forskning, publicering av forskningsmetod, material och resultat så att andra forskare ska kunna granska och kontrollera redan genomförd forskning. Det är enda sättet att undvika eller korrigera forskningsmisstag (som också Mats påpekar). När forskare vägrar lämna ut sina resultat bryter de alltså mot de mest grundläggande förutsättningarna för forskning och vetenskap.

I det aktuella fallet är det dessutom mer än sorgligt, och egentligen alldeles obegripligt, att somliga föräldrar, till de barn som forskats om i Göteborg, ställer sig upp och försvarar forskarnas rätt att inte låta sig granskas av andra forskare. Det ligger förstås i dessa föräldrars eget och verkliga intresse att den forskning som bedrivits kring deras barn verkligen är tillförlitlig, att forskarna inte misstagit sig på någon eller några väsentliga punkter, vilket inte är ovanligt att forskare gör.

Man kan ju tänka sig tillbaka lite i tiden och jämföra med neurosedynskandalen under 1960-talet. Det låg knappast i mödrarnas, till de barn som drabbades, intresse den gången, att ingen forskare fick en chans avslöja att neurosedyn gav upphov till de allvarliga fosterskadorna.

Se även denna länk från Mats blogginlägg i saken.

PS: Nu har Telia ändrat i loginrutan och lovar inte automatisk inloggning förrän i mitten av juni. Borde man inte redan före den 13/5 ha kommit på att löftet om automatisk inloggning senaste 3/5 inte gick att hålla!

Kommentera


Kommentar:

Intressant problematik
En konflikt är det sannerligen. Den kvinnliga sociologen och kritikern har, vad jag förstått, ifrågasatt begreppen om "Bokstavsbarn" helt och hållet. Jag tycker det vore positivt att se om anhängarna av teorierna kunde bemöta hennes kritik på ett schysst sätt. Min inställning till vetenskapens metoder och dess omtalade men sällan visade frihet från politiska och ekokomiska bindningar och moden skulle bli mer positiv.
Henrik
20/5 klockan 11.37


Kommentera


Svar:
Instämmer helt. Jag har varit mycket förundrad över cirkusen kring den här undersökningen och över hur den kvinnliga sociologens kritik har bemötts. Hon är ju också bunden av sekretessbestämmelser och därför kan hon ju inte släppa ut information om enskilda individer i undersökningen ifråga, så vägran att lämna ut undersökningen till henne, för vetenskaplig granskning, är obegriplig ur min synpunkt.
Dessvärre är det inte alls så vanligt med kontrollerande verksamhet inom vetenskapen som idealet föreskriver, i synnerhet inte inom samhälls- och beteendevetenskaperna, även om det förekommer. Det är nämligen inte vetenskapligt meriterande att testa andras hypoteser eller att kontrollera dem.
Kerstin
20/5 klockan 14.25

Kommentera


Till toppen

12/5 klockan 13.55
Åldersfascismen i Sverige - ingen slump
Vi i Sverige lever i ett mycket åldersfixerat samhälle, som Lennart påDet progressiva USA skriver idag. Han undrar hur det kan komma sig.

Det kommer mig att tänka på en konferens för lärare på Chalmers, som jag bevistade någon gång på 90-talet, där en fd VD för Eriksson och tillika styrelseledamot (ordförande tom tror jag) i Chalmers styrelse, förklarade för den samlade och progressiva lärarkåren, fast indirekt förstås, att det fanns ett betongberg av medelålders människor som satt och bromsade all utveckling, han exemplifierade med Eriksson, och att det nu var dags att släppa fram ungdomarna, de med visioner och framåtanda. Chalmers, förklarade höjdaren vidare, skulle strunta i att ge sina teknologer spetskompetens, de teknologer som ville ha sådan kunde fixa den saken själva på annat sätt. Dessutom ville företagen själva lära upp sina blivande toppar så det skulle man överlåta åt dessa. Chalmers uppgift var istället att utbilda civilingenjörer som kunde göra grovjobbet, punkt slut.

Tala om visioner, tala om förakt för teknologerna på Chalmers, tala om förakt för lärarkåren därstädes, som försökte höja kvaliteten på utbildningen och som vid tillfället satt på en konferensdag om just denna målsättning. Deras styrelseordförande ställde sig alltså upp under denna konferens och talade om för dem att de borde slopa denna målsättning och inrikta sig på rutinutbildning av underhuggare!

Inte så långt därefter gick det riktigt illa för Eriksson. Jag vet förstås inte om det berodde på att betongberget satt kvar, på att man lyckades göra sig av med detta medelålders betongberg och släppte fram de mycket duktigare ungdomarna, eller om det berodde på de otroligt kompetenta topparna inom företaget!

Och jo, förgudning av ungdom, fysisk styrka och instinktivism och förakt för bildning och intellektuell kapacitet är utpräglade och grundläggande inslag i klassisk konservatism samt i de fascistiska och nazistiska ideologierna. Vill man förändra ett samhälle i grunden (tillägg 14/5: Genomföra systemskiften) så är det förstås viktigt att rikta in sig på de mer formbara ungdomarna, de som inte har så stora erfarenheter. Dem vinner man bl.a. genom att tala om för dem hur otroligt intelligenta de är i jämförelse med de mycket dummare äldre människorna. En insikt man har även inom EU! Men som ett afrikanskt ordspråk lyder:

Nya kvastar sopar bra, men det är de gamla
som hittar alla vinklar och vrår!


Kommentera


Kommentar:

Kan inte annat än hålla med om det du skriver. Kommer att tänka på det min yngste son sa för något år sedan till mig om något jag gjorde hemma: "Men så gör inte mormor och hon är gamlast och vet bäst!" Sanningen är väl att vi alla har utbyte av varandra, oavsett ålder.
Susanne
12/5 klockan 23.11


Kommentera


Svar:
Visst är det så, som du skriver Susanne, att vi alla har utbyte av att kommunicera med varandra och att den kreativaste miljön är den där alla åldrar är representerade. Jag tycker inte bara att de unga är vilseförda utan att jag också får många mycket intressanta och tankeväckande kommenterarer och frågor från de studenter jag föreläser för exempelvis.

Men tyvärr, verkligheten är nu den att de som är äldre liksom inte räknas i samhället. Nu var det väl likadant när jag var ung, om jag ska vara ärlig, och alldeles för sent har jag insett att jag skulle ha velat veta mer om hur det var att vara ung på trettiotalet, då mina föräldrar var unga och med. Hur uppfattade de vad skedde då, hur var det verkligen medan det hände?

Nu får man förstås aldrig reda på vad som händer bakom de politiska kulisserna medan det händer, mycket kommer ju fram först i efterhand så somligt som vi vet idag visste de inte då, men ändå, somligt måste man ändå förstå utifrån hur de människor som upplevde skeendena förstod dessa just medan de pågick. Det var ändå det som avgjorde hur de som levde då betedde sig och agerade eller förhöll sig till samhället och politiken.

Nu är det för sent för min del. Min pappa är död sedan femton år och mamma har gått in i den slutliga mentala dimman. Nu önskar jag så innerligt att jag hade ägnat deras berättelser och erfarenheter mer intresse medan tid var. Även jag är en syndare som vaknade för sent således. Varje generation tycks vara dömd att göra om den tidigare generationens misstag.
Kerstin
12/5 klockan 00.00

Kommentera


Kommentar:

Hittade denna fina intervju med Inga-Britt Ahlenius i Aftonbladet idag: "Pippi har varit en förebild", apropå ålder.
Och en "trackback" till min blogg: v.19 lördag...Jag tänker på Kerstins inlägg...
Vänligen
Petra i nätet
14/5 klockan 14.32


Kommentera


Svar:
Woaw Petra, bra länkar. Tack för dem. Din blogg hjälper mig att hitta och läsa bra artiklar och I-B A är en av de svenskar jag beundrar mest idag. Det här var en mycket läsvärd intervju med en intelligent, kompetent och rakryggad kvinna, en som verkligen inte saknar civilkurage.
Kerstin 14/5 klockan 16.30

Kommentera


Till toppen

10/5 klockan 11.45
Den gamla friheten och den nya
Mot slutet av 90-talet började studenter berätta för mig hur ofritt det var i Sverige när jag var ung. De visste det förstås inte för att de var med, utan för att de hade läst eller hört att det var på det sättet. Det land de beskrev för mig hade jag, som var med, emellertid aldrig levt i.

Den nyliberala propagandan går ut på att valfriheten blir större och individerna ges mer utrymme med mer privatiseringar och mindre regleringar. I själva verket händer det rakt motsatte i samhället just nu. Med alltmer av "liberalisering" har valfriheten blivit alltmer inskränkt och nu gäller det att vilja ha och vara som alla andra (om man inte är ohemult rik)!

Frihet är förstås något relativt. Vi hade visserligen inte frihet att välja elbolag i min ungdom exempelvis. Istället hade vi tillgång till mycket billigare el, som vi köpte till självkostnadspris (för att elproducenten var samhällsägd och hade till uppgift att tillhandahålla el till medborgarna så billigt som möjligt). Tiden vi inte behövde ägna åt att studera ojämförbara pristariffer och köpevillkor eller hopplöst obegripliga elräkningar, kunde vi ägna åt annat, åt att lyssna på musik, åt att dansa eller läsa en bra bok.

När jag var ung kunde jag köpa alla sorters tidskrifter i Pressbyrån, som var skyldig att föra och sälja alla trycka tidskrifter. Idag kan jag bara köpa de kommersiellt mest gångbara tidningarna, eftersom pressbyrån numer är privatiserad och bara säljer de tidningar som det är mest lönsamt att sälja.

När jag var ung kunde jag handla all mat jag behövde i en livsmedelsaffär. Idag tvingas jag resa runt till flera affärer för att få ihop det jag vill köpa, för numer verkar alla affärer tillämpa "just out of time-principen". Det jag ska ha finns inte idag och det får man inte in igen förrän vid nästa leverans, om en eller två veckor, såvida man inte beslutat sig för att inte föra det längre - för det säljs så litet av det. När jag var ung kunde jag köpa även sådant som andra inte var så intresserade av (handlaren tog hem det åt mig), idag kan jag bara köpa det som alla andra vill köpa.

När jag var ung kunde man, precis som idag, resa vart man ville (och det var enklare att köpa tågbiljetter) och inte nog med det, man litade på varandra i samhället, vilket gav en inte försumbar frihet. Dessutom hade vi i stort sett lika många tandkrämer att välja mellan som man har idag.

När jag var ung hade man också den frihet som är mer värd än det flesta andra friheter som vanliga, icke kapitalstarka människor kan ha: Friheten att kunna be den odräglige chefen fara och flyga på fredagen och ha ett nytt arbete på måndagen.

Så vad var så ofritt på femtio, sextio- och sjuttiotalen?

Kommentera


Kommentar:

Katten vad bra du skriver! Det perspektivet har ju inte jag - jag är bara 40... Det blir så fel när liberalerna lägger beslag på ordet frihet. Och jag har svårt för deras tolkning av ordet - de menar något som inte gäller mej, liksom. Jag vill tillägga att det fanns mer frihet från reklam när jag var liten. Det fanns mer frihet att umgås, oplanerat, folk var inte så uppbokade. Inte för att allt var bättre förr, men något har vi förlorat på vägen som vi kan hämta hem igen - tänker jag. Tack för dina ord.
Vänligen
Petra i nätet
11/5 klockan 00.31


Kommentera


Svar:
Tack för de vänliga orden. Jag sörplar i mig dem som en svamp och du var ju också med före den stora privatiserings- och liberaliseringsvågen så en del jämförelsematerial och erfarenheter av det här har ju även du .
Kerstin
11/5 klockan 00.45

Kommentera


Kommentar:

Bra skrivet Kerstin, som alltid. Fast det går fortfarande att få handlarna att ta hem varor om man frågar. Min ICA-handlare gör det gärna och som liten affär så är det ju självklart att de måste. Till och med Coop forum gör det vilket jag ärligt talat inte hade förväntat mig.
Mats
matstankar.blogspot.com

11/5 klockan 07.40


Kommentera


Svar:
Det är ju fantastiskt Mats, att det fortfarande går. Jag har försökt, och visst tar man hem det jag frågar efter - vid nästa leverans, som kan dröja några veckor, och förutsatt att man "för varorna" fortfarande. Mitt bottennapp i den här vägen var föreståndaren som häromveckan, när jag frågade efter en viss storförpackning som hade tagit slut, förklarade att "den köper vi inte in längre för vi får inte ner priset från leverantören så mycket som vi vill men," fortsatte han och pekade, "du kan ju köpa den där sorten istället, det blir inte så mycket dyrare för dig".

Verkligt hotande, vad gäller valfriheten i dagligvaruhandeln, är dessutom de utländska storkedjor som nu etablerar sig runtom i landet, de som i huvudsak bara för billiga basvaror och har ett mycket begränsat sortiment. Eftersom alla livsmedelsaffärer har basvarorna som grundstomme, riskerar man att ta kunderna ifrån de mer välsorterade livsmedelsbutikerna och stormarknaderna med det greppet, och så har vi snart bara dessa kedjor kvar på många orter i landet. Då kommer folk inte längre att ha någon butik att gå till för att köpa de där lite mer udda varorna som dessa billighetskedjor inte tillhandahåller, varvid valfriheten inskränks ännu mer.
De större städerna drabbas förstås inte lika hårt, men även där kommer kunder att märka att det blir alltmer besvärligt för dem att köpa sådant som inte finns i de här storkedjornas sortiment och att de får resa längre för att få tag i vad de vill ha, eller avstå från det.
Kerstin
11/5 klockan 010.40

Kommentera


Kommentar:

När jag jobbade på Coop Forum förra året så fick man inte beställa varor som inte fanns i sortimentet. Ett annat problem var att man inte fick någon utbildning om de varor som man skulle sälja (tv-apparater). Men det problemet finns ju i de flesta större butikerna nuförtiden. Service i handeln kostar för mycket verkar det som kunderna tycker.
Fredrik
11/5 klockan 12.00


Kommentera


Svar:
Det du Fredrik skriver, om begränsat sortimentet, stämmer ju väl med mina erfarenheter och vad gäller expediternas bristande varukunskap så undrar jag vem som bestämmer, kunden eller säljaren? Tror vi är en hel del som är beredda att betala lite extra för kunnig information och vägledning när vi köper kapitalvaror.
Kerstin 11/5 klockan 23.30

Kommentera


Kommentar:

Jag säger bara att det är inte valfrihet vi har, det är valtvång. Du ska ägna din tid åt att välja. Gör du inte det får du skylla dig själv.
Irene 49:a
20/5 klockan 21.59


Kommentera


Svar:
Ja, och tänk så praktiskt, tvingar man människor att ständigt hålla på att välja. och mellan ojämförbara alternativ dessutom, då hinner människor inte tänka!
Kerstin
20/5 klockan 23.05

Kommentera


Till toppen

6/5 klockan 12.30
Teori och verklighet inte samma sak
Apropå tulipanaros så har de senaste 15 årens svenska politik inte varit något annat än ett gigantiskt försök att åstadkomma just tulipanaros. Man har haft fina teorier, som bara inte fungerar i praktiken. Tron kan faktiskt inte förflytta berg! Teorin om målstyrning inom offentlig sektor är ett bra exempel. Den är en tilltalande teori men den kan inte fungera av det enkla skälet att det inte går att mäta den där måluppfyllelsen som kommuner och statliga institutioner, enligt lagar och förordningar, är ålagda.

Själv såg jag målstyrningens förfärande konsekvenser som kommunalt anställd lärare inom ett av de första områden där man började tillämpa den under 80-talet. Jag välkomnade reformen och teorin när den kom men insåg ganska snabbt att det här kommer inte att fungera i praktiken Det gör det inte heller. När man sedan kombinerade målstyrningen med privatisering av skolor och social omsorg, och konkurrens mellan anordnare, blev det ännu sämre med "måluppfyllelsen". Systemets faktiska dysfunktion blir allt tydligare och allt djupare när man nu ser hur olika skolorna börjar bli. Målstyrning kan fungera när det gäller att räkna metallstycken i en industri, men inte när det gäller inlärning eller social omsorg, såvida man inte inskränker målen till att handla om antal blöjbyten/tidsenhet (i äldrevården ex.) förstås!!! Och det är just det man börjar göra - med de hemska och inhumana konsekvenser detta får inom all social omsorg. Var det verkligen meningen? Kanske var det det.

Somliga teorier är ologiska, ställer upp motstridiga mål, och fungerar inte av det skälet, som teorin om lönespridning i kombination med talet om samarbete och lagarbete på arbetsplatserna. Andra fungerar inte för att människor inte är, eller inte beter sig i enlighet med teorin (grundar sig i felaktig föreställning om människor alltså). Det senare ser vi exempel på från en tidigare period: När det relativa betygsystemet infördes i grundskolan var det tänkt att eleverna skulle ha betyg i relation till genomsnittet i hela landet (centralproven skulle fungera styrande), men i verkligheten förstod aldrig majoriteten av lärarna denna finess utan systemet chanserade till ett där lärare höll normalfördelningskurvan i varje klass. Resultatet blev att det gällde för Olle att inte hjälpa Nisse för då riskerade han att 5:an i ämnet gick till Nisse istället. Samtidigt försökte man införa pedagogiska metoder som gick ut på att eleverna skulle samarbeta, samma tulipanaros som Lärarfacken försöker åstadkomma alltså. Här misslyckades man inte för att det inte kunde ha fungerat, eftersom det inte fanns något som hindrade utdelandet av flera 5:or än genomsnittligt i en bra klass, utan för att att lärarkåren aldrig genomförde systemet, även om det fanns enskilda lärare som försökte.

Som vanligt undrar jag om de beslutande förstår vad de beslutar om eller om de kör sitt race fullständigt medvetna om konsekvenserna och använder retorik för att få folk att tro att de gör något annat. Ju äldre jag blir ju mer benägen blir jag att tro det senare, även om jag numer tror att våra valda politiker, de som lär sig och tillämpar retoriken, bara är nyttiga idioter för dem som verkligen bestämmer agendan.

Kommentera


Till toppen

6/5 klockan 11.05
Telia fortsätter att vilseleda
Ännu en dag sätter jag på datorn och får upp Telias login-sida. När jag väl knackat in koderna poppar den upp igen, rutan där jag kan läsa att från 3/5 behöver jag inte logga in längre, då ska det gå automatiskt! Må väl vara hänt att man inte hunnit med att förverkliga detta för alla i landet (antar att man fått det att fungera i Stockholm åtminstone) men kunde man inte ändra datum i den där rutan för oss som fortfarande måste logga in.

Men det är klart, man har väl fullt upp med förhandlingen om inköpet i det turkiska telesystemet.

Kommentera


Till toppen

4/5 klockan 02.00
Tala om det schizofrena samhället
Nu ska jag äntligen göra slag i saken och gå ur Lärarförbundet. Idag kom droppen som avgjorde saken. Läser i senaste numret av facktidskriften, under rubriken"Värt att veta om lön" att:

"Lärarförbundet och LR strävar efter att den så kallade lönespännvidden ska öka, det vill säga att skillnaderna mellan den högst och lägst betalda ska bli större. Det kan tyckas orättvist, men det var knappast mer rättvist förr när alla fick samma lön oavsett hur mycket de satsade..."

Tala om tulipanaros! Å ena sidan ska lärare arbeta i lärarlag och samarbeta, å andra sidan ska de konkurrera! Vem i hellsicke tror att sådant skapar goda arbetsmiljöer och gynnar kreativitet och framåtskridande??? Verkligheten är för det mesta en helt annan, att det är fjäsk och kryperi som belönas, att konkurrens skapar illojalitet mellan arbetskamrater, utgör grogrund för mobbing och avundsjuka och är effektivast tänkbara metod att motverkar utvecklande samverkan och skapandet av kreativa miljöer.

Det är som att ge folk knivar, uppmana dem att samarbeta och samtidigt säga att den som först sticker ihjäl de andra kommer att rikligt belönas!

Kommentera


Kommentar:

men kanske inte... så fungerar det ju på nästan alla (privata) jobb... betalt efter förtjänst. Vad är det som är så konstigt med att en hårt arbetande människa får mer betalt än en som bara glider med?

För mig känns det självklart att man i vuxen ålder ska kunna hantera löneskillnader. Lönen är ju trots allt inte det viktiga... och har man en bra chef bör det ju inte bli några problem...
Magnus
4/5 klockan 9.08


Kommentera


Svar:
Visst - om inte om vore, vore jag drottningen av Saba. I fantasins värld går vad som helst. Där är endera alla änglar eller superegoister beroende på talarens ideologi, och där fungerar allting precis i enlighet med önskedrömmar eller intentioner.
Att säga tulipanaros och att göra det är två skilda saker emellertid. Man får bestämma sig alltså, endera ska det konkurreras individuellt om lönen eller så ska det samarbetas. De två principerna är helt enkelt oförenliga - både i teori och i praktik.
Kerstin

2/5 klockan 00.00

Tillägg klockan 14.30
Så censurerade jag mig lite i huvudinlägget, var så fly arg när jag skrev det. Så en sak till om citatet ovan från Lärarfackets tidning: Jaha, vad är det som ska belönas, är det faktisk prestation eller är det "viljan/ansträngningen/att man satsar" (oavsett resultat) som ska belönas extra?? Vet man vad man talar om eller handlar det som vanligt om att lägga ut dimridåer?

Vidare är ju denna text inte införd i tidningen för att alla inom facket är såååå nöjda med det nya "rättvisare" systemet, utan det förhåller sig förstås precis tvärtom. Det är därför ledningen anser sig nödsakad att ta en halv sida i tidningen för att förklara det fina i fackets helomvändning för de dumma medlemmarna.

Kommentera


Till toppen

2/5 klockan 10.10
Tänderna, ja dem förstörde man för oss
Dags nu att erkänna att vi i köttberget, liksom 50-talisterna, utsattes för tandvanvård som barn och unga, att många av oss har dragits med helt onödiga tandproblem och skyhöga kostnader för återkommande reparationer av de skador tandläkare ställde till i munnen på oss på grund av "obeprövad erfarenhet". Hade man inte borrat upp allt som gick att borra upp på oss, och redan i skoltandvården, hade vår tandhälsa varit betydligt bättre idag och då hade vi dessutom haft färre problem med en del andra sjukdomar som förorsakas av dåliga tänder.

När våra i onödan demolerade tänder behövde ersättas helt, från det vi nått medelåldern, ja då försämrade man tandvårdsförsäkringen så att många av oss idag inte har råd med "lyxen" tänder!

Kommentera


Kommentar:

Själv har jag bytt ut de amalgamplomber som jag fick som barn till plast. Jag fick höra av någon tandläkare att de amalgamplomber som jag fick redan i mjölktänderna - de sattes dit i förebyggande syfte för att kvicksilvret var bakteriedödande och ansågs motverka karies! Har du läst något om det du skriver någonstans? Är det en offentlig "sanning" att barns tänder systematiskt borrades upp?
Vänligen
Petra i nätet
2/5 klockan 14.53


Kommentera


Svar:
Nja, man borrade ju inte systematiskt upp tänder som inte hade hål eller början till sådana, men man borrade i stort sett upp varje tecken till karies, och det gör man inte idag eftersom man vet dels att små angrepp kan självläka, dels att många små angrepp stannar upp om tänderna sköts ordentlig.
Men jag råkade faktiskt ut för att en tandläkare borrade upp och fyllde amalgam i en av mina framtänder, i något som var en "fördjupning i tanden" inte minsta kariesangripet, för där, sade tandläkaren, skulle det bli hål framöver i andra fall.
Man trodde att man förbyggde större kariesangrepp på det här sättet. Resultaten av en sådan metod blir att när tänderna väl är uppborrade lossnar förr eller senare fyllningarna, det blir fickor mellan fyllning och tandmaterial, där det blir svårt att hålla rent och där det verkligen är god grogrund för kariesangrepp och sådana som går djupare ner i tänderna. Så får man borra upp lite mer och lite mer, så blir det rotfyllning och nästa steg är att tanden går av, måste dras ut eller ersättas med kronor och bryggor - och de kostar skjortan!
Vi hade förstås inte haft helt felfria tänder om vi sluppit den här tandvården, men vi hade haft betydligt färra problem med tänderna och lägre tandvårdskostnader.
Kerstin 2/5 klockan 15.55

Kommentera


Till toppen
Nästa sida
Föregående
Inlägg maj 2005: (+ antal kommentarer)
Sidan 2
31/5 Riksdagen vet alltså inte vad man beslutar om
31/5 Radio Sjuhärad om blogging...(2)
29/5 Sexköplagen bör försvaras tills vidare!...(4)
28/5 Domare måste vara oföritliga...(4)
27/5 Svenska folket är ingen kravmaskin!
27/5 Regering är ansvarig för asylpolitiken!
26/5 Litar vi på domstolarna efter detta? (+ boklista)

Sidan 1
23/5 Om arbetslösheten...(2)
22/5 Nej - allting är inte bara berättelser!..(3)
21/5 Posten, ganska onödig - eller?
20/5 Telia lovar igen!...(2)
20/5 Telefonköer - ett gigantiskt slöseri med resurser
18/5 Om någon undrar
18/5 Om import av välutbildad arbetskraft...(1)
17/5 Sveket mot våra äldre - ska det aldrig ta slut?...(5)
16/5 Har man räddat första maj eller?...(6)
15/5 Vilka är incitamentslagarna konstruerade för?...(2)
14/5 Kontrollerande verksamhet självklar för seriösa forskare...(2)
12/5 Åldersfascismen i Sverige - ingen slump...(4)
10/5 Den gamla friheten och den nya...(6)
6/5 Teori och verklighet inte samma sak
6/5 Telia fortsätter att vilseleda
4/5 Tala om det schizofrena samhället...(2)
2/5 Tänderna, ja dem förstörde man för oss...(2)

Länkar
Arkiv 2005

'
Se hur kostnaderna för kriget i Irak skenar!


Se en videofilm om läkemedelsföretagens och många läkares ansvarslösa förskrivning av lugnande medel och psykofarmaka. Det är inte bättre i Sverige!

Videofilmen finns på denna hemsida
Speciellt utsatta är våra äldre


Motvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster