Länk till Nya Motvallsbloggen
Cookies

Kerstin Berminges blogg om
samhällsfrågor, politik och filosofi

Januari 2005

Om mig


Sept Aug Juli
Juni Maj April Mars Febr Jan
25/1
De rika har blivit rädda
De rika har blivit rädda efter den misstänkta kidnappningen, skriver AB. Ja, vad hade de rika väntat sig?
Det här problemet har de rika i USA, som fört nyliberal politik längre än vi i Europa, brottats med i ett kvarts sekel. Där har de rika, och även medelklassen, börjat förskansa sig i välbevakade bostadsområden, där vågar de välbärgade inte låta barnen gå till skolan ensamma osv. osv.

Här hemma har den ekonomiska eliten, efter 75 års gnäll för att den gemensamma sektorn kostar för mycket och för att även arbetande människor har fått känna sig relativt trygga, ekonomiskt, nu lyckats driva politiken i den riktning man propagerat och kämpat för alltsedan välfärdsstaten började byggas. Den omfördelning av samhällets resurser, från majoriteten av den arbetande befolkningen till de rika, som vi har sett i Sverige de senaste 10 åren saknar motstycke i modern historia, varmed menas de sista 1.000 årens historia.
Man har skurit ner, och fortsätter att skära ner, på skolor och sjukvård, på förskolor, på poliser, på den sociala omsorgen och på ekonomiska tryggheten och man fortsätter att riva samhället. Man hurrade när det forna Sovjet föll samman och den nyliberala chockterapin genomfördes där, en ekonomisk politik som skapade god grogrund för maffiaverksamhet.

River man sönder samhällen, tar ifrån många människor deras försörjningsmöjligheter och pressar dem alltmer då skapar man oundvikligen ett otryggare samhälle, för alla - dessvärre allra mest för de förtryckta och fattiga.

De rika, som ju har utvecklat för dem själva mycket effektiva "incitamentssrukturer", och gärna talar om att sådana är väldigt viktiga, borde inse att de med dagens ekonomiska politik även skapar "incitament" för folk att stjäla, att utöva utpressning och att kidnappa och att det bara är de rika som utgör rationella måltavlor för just dessa aktiviteter!

Den globalt tillämpade nyliberala ekonomiska politiken är i själva verket ett lågintensivt krig mot de fattiga och de sämre ställda och krig brukar förr eller senare bli farliga för alla.

Som man sår för man skörda alltså. Det vet alla som har ett förnuft i sitt genetiska bagage!

Kommentera

Till toppen

17/1
Misskötsel av eldistributionsnätet
FRAM MED DE SKYLDIGA NU!

Det har stormat i Sverige och fortfarande, en dryg vecka efter stormen, är omkring 40.000 hushåll utan el, men det är inte bara hushåll, det är småföretag, hantverkare och andra hemarbetande som förlorar arbetsinkomster. Orkanens konsekvenser kostar inte bara skogsägarna pengar. Den kostar mängder av människor pengar, förluster som elbolagen aldrig behöver ta ansvar för.

I Stockholm är journalistkåren fullt upptagen med att skälla på regeringen för att den inte tidigare förutsåg hjälpbehoven i Sydostasien och i den mån den svenska orkanens skador tas upp handlar det om kostnaderna för skogsägarna, kostnader och skador som ingen kan rå för eftersom de orsakats av en naturkatastrof (med svenska mått mätt). Inte många ord om elavbrotten och hur människor har det när de tvingas leva utan el. I den mån man talar om dem som levt utan el mer än en vecka, intervjuas förnöjda människor som får berätta om hur de glädjer sig över samvaron med de hjälpsamma grannarna och hur bra de klarar sig utan el!!!! Någon ansvarig skymtar inte ens vid horisonten, trots att det finns sådana i det här fallet, nämligen politikerna och direktörerna för eldistributionsföretagen, Vattenfall och Sydkraft i det här fallet, som förslummar eldistributionsnätet.

Denna rapportering är höjden av stockholmsnonchalans och höjden av oförskämdhet mot alla oss som bor i de avbrottsdrabbade områdena. Må vara att avbrottet blev ovanligt långt på grund av stormen, som ingen kunde rå för, men år ut och år in drabbas samma områden av elavbrott, och ofta under flera dygn, så fort det kommer lite blötsnö alltmedan elbolagen skär guld med täljkniv, har råd att betala hutlösa löner till sina otroligt inkompetenta direktörer, har råd att köpa upp kraftverk nere i Europa och att satsa pengar på att bygga överföringsledningar dit. Här finns det syndabockar, till skillnad från fallet med flodvågskatastrofen. Man kan inte begära att vi i Sverige ska ha superberedskap för varje kris eller katastrof som kan tänkas inträffa på andra sidan jordklotet, men man kan begära att våra politiker ser till att Sverige har ett infrastruktursystem som fungerar även om det faller lite snö, och som då också fungerar när det stormar!!!

Det finns förstås inget intresse från våra borgerligt dominerade massmedia att leta efter syndabockar i den här frågan. De har givetvis allt intresse i världen att framställa elavbrotten, kostsamma som de förvisso är för alla dem som drabbas, som ett litet charmigt avbrott i tristessen för de delar av den svenska landsbygden som är tätast befolkade, södra Sverige. Avreglering av statliga företag och infrastruktursystemen är nu själva kärnpunkten vad gäller omfördelningen av rikedomar från det svenska folket, via det statliga ägandet av infrastrukturen, till några få inom den ekonomiska eliten. Att då påtala hur illa de avreglerade hel- eller halvprivatiserade företagen sköter sina sysslor, i jakt på höjda aktiekurser och ökande bonusar för direktörerna, är förstås ingen inom kultureliten eller massmedia intresserad av.

Den nuvarande politiken vad gäller avreglering och privatisering av infrastruktursystemets delar är katastrofal för landet på lite sikt. Det handlar inte om något mindre än om att riva Sverige och förvandla landet till en liten fattig, illa skött och dåligt fungerande råvaruproducerande randregion till Centraleuropa. Det värsta är att alla politiker, från höger till vänster är överens om denna politik.

VET HUT POLITIKER FÖR DET NI GÖR MED SVERIGE OCH VET HUT JOURNALISTER FÖR ATT NI INTE JAGAR ANSVARIGA MED BLÅSLAMPA FÖR DETTA - VET SJUFALT HUT FÖR DENNA OERHÖRDA NONCHALANS!!

Kommentera


Kommentarer:

Fortfarande, den 10 februari, mer än en månad efter stormen, är tusentals hem utan telefonförbindelse. Många av dem har fått tillbaka elen, men inte telefonen. Att dra provisoriska telefonledningar måste väl i alla fall vara mycket enklare än att lägga ut provisoriska elkablar?

När jag gjorde lumpen i mitten på 60-talet använde sig armén fortfarande av telefon som komplement till radioförbindelser och jag vill minnas att en liten signalistpatrull på 3-4 man kunde lägga ut flera kilometer telefonledning på en dag. En man gick med en rulle ledning på ryggen och efter honom kom nästa man med en lång stång och hängde upp ledningen i träden. Med lite ansträngning borde man väl kunna leta upp några gamla signalister från den gamla svenska armé som nu är skrotad?

Vän av ordning invänder nu förstås: Men folket på vischan är väl inte så avsigkomna att de inte har mobiltelefon? Jodå, nog har vi mobiler även i glesbygden, men däremot är mobiltäckningen urusel så fort man kommer en bit från större samhällen, riksvägar och länsvägar. Min granne måste klättra upp på en kulle en bit från huset, och där, om hon har tur, kan hon få kontakt med yttervärlden. Det är obekvämt när det regnar eller snöar och närmast omöjligt när det är mörkt. Själv bryr jag mig inte om att skaffa mobiltelefon. En opålitlig telefon är sämre än ingen alls.
Torparen i skogen
10/2 klockan 18.40


Till toppen

8/1 2005.
Krishjälp och medkänsla
Det är fantastiskt att svenska folket visar så mycket medkänsla och att människor är så givmilda i samband med flodvågskatastrofen i Asien.

Vi kommer förstås att i fortsättningen sätta in lika mycket resurser för att hjälpa och stötta våra flyktingar, människor med allvarliga trauman, nu när vi alla vet vad det innebär att bära på ett trauma.

Många av de flyktingar vi tar emot och ger uppehållstillstånd, kanske mellan 5 - 10.000 varje år, bär på erfarenheter som troligen är ännu värre än de som har drabbats av tsunamikatastrofen. Somliga av flyktingarna har blivit torterade, andra har sett sina anhöriga bli våldtagna och få halsarna avskurna, sett massakrer av vänner och grannar och sett sina tidigare grannar och vänner mörda deras nära och kära, eller upplevt allt detta.
Dessa flyktingar har man hittills gett en burk Cipramil och hotat med indragning av livets nödtorft om de inte rättar och packar sig efter de planer myndigheterna gör upp för dem. Från dem har man begärt tacksamhet och glädje för att de överlevt och för att de fått komma till Sverige.

Förhoppningsvis är det slut på otäcka uttalanden om dem i massmedia, sådana som massmedia var fulla av under 90-talet, som att "vi måste sluta dalta med flyktingarna", "nu måste vi ställa krav på flyktingarna", etc.

Eller anses människor från andra länder eller kulturer kanske ha mindre känsliga psyken???
Jag bara undrar!

Kommentera


Kommentarer:

Härligt att du tar upp ämnet! Det skrämmer mig att i verkligheten själv uppleva hur främlingsfientligheten växer i takt med de samhällsekonomiska följderna av den nyliberala politiken.
Eija
2/3 klockan 19.50

Till toppen
Nästa sida
Inlägg januari 2005: (+ antal kommentarer)
25/1: De rika har blivit rädda
17/1: Misskötsel av eldistributionsnätet ...(1)
8/1: Krishjälp och medkänsla ...(1)

Länkar
Arkiv 2005

LÄNKAR

Till egna sidor
Surkartarna (föregångarna till motvallsbloggen)
Innehåll/översikt
Direktlänkar till Surkartarna
Surkarten 2002
Surkarten 2003
Surkarten 2004

Tankar

Kvinnan - djur eller människa? (nätbok från alba)

Hemsida
Galleri
Convoco's collies


Till andra bloggar
Anna spekulerar
Annica Tigers blogg
attac.se
axbom
bisonblog
Blind Höna
Bloggblad
Bulten i Bo
David Tjeder
Det progressiva USA
Det personliga är politiskt
Esbatis kommentarer
Frihetspropaganda & digital Prozac
Hannelores blogg
Hamberg håller låda
Henrik/En sida av mig
Jinges web- och fotoblog
Karin Längström Vinge
Krigskronikan.com
Göran Koch-Swahne
Lasses blogg
Leif Erlingsson's blogg
Magnus tankar
Mats tankar
Mattias blogg
Mogerts blogg
Motallians
No illusions. chadie
Olydig
Petra i nätet
Rättvis och balanserad
Sassas samlade svammel
SBLOGG
Social Democracy
Tobias Lindbergs socialistiska blogg
Yabosid's log

Andra länkar
Nättidningen Alba
Ordfront
Tjejringen
Flicka / retuscherad
Föreningen Vetenskap och Folkbildning
michael moore. com
Arbetsorätten/K.Junesjös hemsida
Svensk Politik
Human Rights Watch
Expo
National Priorites Project (costofwar.com)
Föreningen Stockholms hemlösa
Erfarenhetssida/om medicinberoende
Bedre medicin.dk
OppositionArkiv 2005

augusti
Sidan 3
30/8:Fattiga har inte råd med medicin...(2)
29/8:Moderaternas nya giv: Krama ihjäl facken...(2)
27/8:Socialdemokraterna satsar på äldrevården?
26/8:Sveriges väg från demokrati till korporativism...(8)
24/8:Den förödande låtsaskonkurrensen...(6)
23/8:Nyliberal konkurrenspolitik är inte en politik för utveckling...(8)

Sidan 2
22/8: Biverkningar av SSRI: Utomlands rör det på sig...(4)
20/8: Sätta barn i fängelse?...(3)
18/8: 25.000 nya jobb...(2)
17/8: Tur att ingen någonsin tror på massmedia?...(13)
16/8: 70-års socialdemokratiskt styre...(6)
15/8: Ingen hjärna bakom terrorbombningarna
15/8: Massmeida & invandrar-och flyktingpolitiken 1991-1993
14/8: Förslag om definitivt avskaffande av rättsstaten

Sidan 1
12/8: Nej, jag gillar inte idealism och relativism..(5)
11/8: En bloggare att beundra...(8)
10/8: Boktips
10/8: Tillbaka till 50-talet - om politisk enögdhet...(6)
9/8: Dags att kräva pigsubventioner igen
8/8: Nästa steg i terroristbekämpningen ­ censur av Internet!
1/8: Bort från tankar på USA:s våldtäkter på världen

juli
sidan 3
28/7: Om sovjetisk och västlig kontroll av medborgare...(2)
26/7: Fristående kommentar från Alexander ...(2)
26/7: Liberaler som rättssamhällets dödgrävare...(2)
25/7: Man anade dagens situation redan 1991
25/7: Ingen växthuseffekt på min semester
22/7: Engelsk polis ska skjuta först och fråga sen
22/7: Alltfler ungdomar tar livet av sig!
21/7: Om ungdomlig och politisk naivitet + PS 22/7...(2)
19/7: Statskontoret i radioprogrammet Pengar ...(4)
18/7: Heder åt Tom Cruise! (Också om SSRI)
17/7: Om den sociala terrorn...(6)

sidan 2
16/7: Min nätetikett - men vad anser andra?...(2)
16/7: Politikerna lurar oss hela tiden!...(4)
15/7: Tänk så många som kommer att få skämmas en dag
15/7: Östrogen och det läkemedelsindustriella komplexet...(8)
14/7: Vad är det som sker bakom det som synes ske?
13/7: Algblomningen och dumma gamlingar!
12/7: EU värnar om oss...(6)
11/7: Hurra för Demensförbundets blöjkampanj!...(6)

sidan 1
10/7: Nej, vi identifierar oss inte automatiskt med dem som står oss närmast...(2)
9/7: Vår nya demokrati: Vi säger ingenting till folket!...(1)
9/7: De anonyma tragedierna är också svåra
8/7: Nya villkor för imperialistiska krig..(1)
8/7: Varför försvara socialdemokraternas nyliberalism?
6/7: Samarbete, inte konkurrens, är vägen till framgång och utveckling
4/7: Min framtidsanalys...(6)
2/7: SSRI mot bihålorna tro? ...(8)
2/7: Faran med journalisternas politikerförakt..(4)
1/7: Fladdermöss flyger ljudlöst

juni
sidan 3
30/6: Vad är civilkurage?
28/6: Dan Josefsson, en beundransvärd journalist
28/6: Vit och svart städhjälp - vadå?...(4)
28/6: Italienska regimen mer rakryggad än den svenska?
27/6: DN kritiserar Fox News ...(2)
26/6: Svag krona ­ bara elände
24/6: Glad midsommar!..(1)
22/6: Den ena handen vet inte...
22/6: Sveriges regering, ett eko av USA:s
20/6: Dags att tala klartext om antidepressiva!..(2)
19/6: Bloggar och e-postadresser...(5)

sidan 2
18/6: Riskabelt att förslumma svenskan...(9)
17/6: Vi tror inte på massmedia längre
16/6: Brist på vatten i magasinen- nästa år eller?
16/6: Män säger själva att de är djur! + PS 17/6...(4)
15/6: Om strukturella förklaringar
13/6: Kritiken mot ROKS, en del av antijämställdhetskampanjen
13/6: Kvinnliga forskare får inte göra ett enda fel...(2)
12/6: Huvudlös diskussion om feminism!...(6)
11/6: De första hatmejlen + ett PS 12/6...(2)

sidan 1
10/6: Konsten att inte bli smickrad - eller att sabba för sig själv
10/6: Satsa statliga pengar på stridsplan...(2)
9/6: I arbetslöshetstider måste alla arbeta mer!...(4)
7/6: Sverige ställer modigt upp på USA:s sida?...(4)
7/6: Om en av mina bästa artikeltipsare...(3)
6/6: Nationaldag och himlen gråter
5/6: Frågan om ett amerikanskt Gulag...(4)
4/6: Rökare är mördare...(4)
3/6: Politikerna - lika lurade som svenska folket?...(10)
2/6: Fokusera på rätt sak - på kvinnohatet!..(2)
2/6: Förvånad men inte överraskad!

maj
Sidan 2

31/5 Riksdagen vet alltså inte vad man beslutar om
31/5 Radio Sjuhärad om blogging...(2)
29/5 Sexköplagen bör försvaras tills vidare!...(4)
28/5 Domare måste vara oföritliga...(4)
27/5 Svenska folket är ingen kravmaskin!
27/5 Regering är ansvarig för asylpolitiken!
26/5 Litar vi på domstolarna efter detta? (+ boklista)
25/5 En nytt förslag om hur man kan sänka löner!...(2)

Sidan 1
23/5 Om arbetslösheten...(2)
22/5 Nej - allting är inte bara berättelser!..(3)
21/5 Posten, ganska onödig - eller?
20/5 Telia lovar igen!...(2)
20/5 Telefonköer - ett gigantiskt slöseri med resurser
18/5 Om någon undrar
18/5 Om import av välutbildad arbetskraft...(1)
17/5 Sveket mot våra äldre - ska det aldrig ta slut?...(5)
16/5 Har man räddat första maj eller?...(6)
15/5 Vilka är incitamentslagarna konstruerade för?...(2)
14/5 Kontrollerande verksamhet självklar för seriösa forskare...(2)
12/5 Åldersfascismen i Sverige - ingen slump...(4)
10/5 Den gamla friheten och den nya...(6)
6/5 Teori och verklighet inte samma sak
6/5 Telia fortsätter att vilseleda
4/5 Tala om det schizofrena samhället...(2)
2/5 Tänderna, ja dem förstörde man för oss...(2)

april
30/4:
Moderatledare utan kunskaper om sitt partis historia...(2)
28/4: Dags för sista stöten mot facket och folket?...(2)
25/4: Produktionen och marknaderna
25/4: Dags att läsa Karl Marx igen
23/4: Spår ökande varsel under valåret!
23/4: Hur många är sjuka pga antidepressiva & lugnande?...(2)
21/4: SSRI (antidepressiva) och kausalsamband..(4)
18/4: Ständig förändring - biologiskt självmord..(2)
14/4: Hur ska vi 40-talister orka?...(6)
11/4: Missbruk av systemet
11/4: Kvällstidningar, mord och våldtäkter
10/4: Medicinhistoria och teorier om HIV:s ursprung
7/4: Det där med "de", "dem" och "dom"...(4)
6/4: VD:arnas löner igen
5/4: 40-talisterna - det allomfattande problemet..(7)
4/4: Feminstiskt parti - bra eller?
1/4: Yttrandefriheten ska inte kosta pengar!...(2)

mars
30/3: Jodå, sömntabletter ÄR knark!..(6)
28/3: Kunskaper förloras hela tiden/om blöjbarn
26/3: Tala om att förstöra infrastruktur!
25/3: Trodde jag ja!
25/3: Mejlen fungerar igen - undrar varför?
24/3: Upp och nervända världen
24/3: Lydriket Sverige
22/3: Kvinnor i den akademiska världen
16/3: Kan fortfarande inte ta hem min mejl!...(1)
16/3: Telia, kombinerar det sämsta dragen...
14/3: Opinionsmätningen och socialdemokraterna
12/3: Trötta på feminismen
10/3: Länk på Annica Tigers blogg
9/3: Statistik och jämställdheten på universiteten
7/3: Socialdemokraterna vill skapa skattegnöl...(2)
7/3: Strömavbrott i Stockholm
6/3: Visst diskrimineras kvinnor fortfarande!...(1)
5/3: Nazism och kommunism - inte samma sak...(9)
4/3: Nordkorea utvecklar missiler
3/3: De styrande & nationalekonomin
2/3: Solidaritet - ordet Timbro lyckats...(1)
1/3: Tala om kontrollsamhälle

februari
28/2:Fusk och fusk!
27/2:De statliga bolagens vinster!
26/2:Biologin gör oss kvinnor mindre värda!..(1)
21/2:Iran eller Syrien nästa?
18/2:Så fick jag då veta!
16/2:Ingen behöver ta ansvar för någonting ...(2)
15/2:Jösses, fågelinfluensan!...(1)
14/2: Om nerdrogning av de äldre - igen!...(1)
13/2: Jag visste inte heller vad Phuket var!
12/2: Vad menas med "islamistisk?"
11/2: Telia lovar runt men håller tunt!
10/2: Bara adlandet som återstår!...(1)
5/2: Mediciner, mediciner... (3)

januari
25/1: De rika har blivit rädda
17/1: Misskötsel av eldistributionsnätet ...(1)
8/1: Krishjälp och medkänsla ...(1)

Till toppenMotvallsbloggen
lades ut 10/2 2005

Webmaster