logo

SMUTSKALENDERN INFöR VALET 2010

(Eller: Hur politikerna väljer att behandla varandra inför valet 2010)

27/4: Inledning
Till förra valet förde jag en Skandalkalender. Den mätte hur media behandlade de olika partierna, vilka smutsiga affärer de tog upp och talade eller skrev om. Som jag förväntade mig så skrev och talade media mycket mer negativt om vänsterblockets partier än om allianspartierna.

Forskaren Kent Asp redovisade en vetenskaplig undersökning om saken, som visade samma sak som Skandalkalendern. Hans undersökning handlade om jämförelser mellan ett antal rikstäckande tidningar, min Skandalkalender fokuserade däremot på själva "skandalerna", smutsen som publicerades. Båda kom dock till samma resultat, att media skrev mer negativt om vänsterblocket än om Alliansen.


Skandalkalendern var förra valets kalender. Inför det här valet har jag valt att istället "bokföra" den smutskastning, de osakliga angrepp/personangrepp, som politikerna gör på moståndarna, en Smutskalender. Här för jag således kontinuerligt och fram till valet upp den smutskastning som de politiska partiernas förträdare kastar på varandra. Kalendern tar endast upp riksdagspartier.

I den här kalendern är det alltså smutskastarens färg man ser i rutorna. Om smutskastningen upprepas många gånger i akt och mening att hamra i smutsen hos väljarna, kommer flera rutor att skrivas in här.

Jag hoppas att mina besökare hör av sig och tipsar mig, precis som inför förra valet.


Om urvalsprinciper se nederst på sidan


Vänsterpartiet Socialdemokraterna Miljöpartiet Moderaterna Övr Allianspartier

1: 27/4
Kommunminister Mats Odell (Kd) kallar de rödgrönas politik för "Tobleronepolitik" syftande till Sahlins "Tobleroneaffär" i mitten av 90-talet. En felaktiga analogi, eftersom det inte var skattebetalarna som betalade M Sahlins Toblerone.
Artikel i DN
1: 27/4
Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin går fyra timmar efter Mats Odell ut och upprepade exakt vad Odell hade sagt om de rödgrönas "Tobleronepolitik": Det är ren Tobleronepolitik. Man tar det på kortet och skickar fakturan till svenska folket.
Artikel i Aftonbladet
2: 18/6
Maud Olofsson säger i en SVT-intervju att Miljöpartiet är "värre än kommunister" i sin syn på vinstdrivande friskolor.
"Miljöpartiet värre än kommunister", Svt
2: 12/7
Anders Borg väljer att i samband med valkampanjens början gå "informera" om, och kräva rapport om att Margareta Winberg tagit ut traktamente en dag som hon inte skulle haft traktamente, samt att hon använt en hyrbil betald av Svenska Spel privat. Felaktigheten reglerades för flera månader sedan.
Borg vill ha rapport om Winberg, SRUrvalsprinciper:
 • Den smuts som tas med här ska ha varit publicerad i någon av de rikstäckande dags- eller kvällstidningarna eller i Sveriges Radio eller i TV.
 • Smutskastningen ska göras av regeringsledamöter eller regeringspartiernas presstalesmän eller partisekreterare, föreslagna ministrar, vad gäller oppositionens politiker.
 • Smutskastningen ska bestå i uttalanden som inte klargör något i sak utan som har som enda syfte att misstänkliggöra den angripna personen och/eller hans/hennes parti/partigrupp.
 • Endast partier som sitter i riksdagen är medtagna i kalendern.

  Jag tar gärna emot tips som stämmer med de här angivna kriterierna. Mejla dem i så fall till

  kerstin.berminge(@in här)telia.com
  (kopiera och klistra in)

  Jag vill då ha kort beskrivning av "smutsen", samt direktlänk till plats där "smutsen" har publicerats.

  Urvalet bestäms dock av mig. Vilket kritiserades på bloggen när det gällde Skandalkalendern 2006. Dock, det finns en hel del mellanfall och någon måste göra urvalet.

tabell

upp